Spännande bohuslänska bär – blingon

Regelbundet, men inte ofta och inte i stora mängder, påträffas en växt som är en korsning mellan blåbär och lingon. Bladen är ljust gröna som hos blåbär, men nästan läderartade som hos lingon. Den kan skapas i sällsynta fall om blåbär och lingon står intill varandra, blommar samtidigt och pollineras av samma insekt. Korsningen ger dock sällan bär men nu har det hittats enstaka bär i Bohuslän.

Enligt botanisten Evastina Blomgren som gjort fyndet nära Smögen smakar dock inte bären så gott. Men det säger egentligen inte mycket, för lingon plockade från busken smakar inte heller särskilt gott. Blåbär däremot, det är nåt annat. Det är gott.

Följaktligen plockar jag och min familj regelbundet blåbär, men ytterst sällan lingon. Förutom blåbär så plockar vi förstås också hallon och björnbär. Det en stor mängd olika björnbärsarter i Sverige, men inte i hela landet utan framförallt längs med västkusten. Och är jag nån gång på Rörö vid rätt tid kanske jag plockar lite blåhallon. Det är enda platsen på västkusten som jag hittat dem, men de finns säkert på nån annan ö eller holme också. På Gotland är de vanligare och går under namnet salmbär.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements