Andra Långdagen – gatufest utan städning – vem är ansvarig?

Andra Långdagen, en spontan, nåja, gatufest utan anordnare har efterlämnat en otroligt skräpig gata, ja kanske flera väldigt skräpiga gator i Masthugget. Det är en gatufest som äger rum varje år, en nätverksgrej där ingen är huvudansvarig, där det inte finns någon arrangör och följaktligen ingen som kan söka tillstånd eller se till att allt blir städat. Då blir det upp till varje deltagare, varje matställe, varje handlare, varje enskild arrangör, att städa. Men då krävs också lite hjälp från kommunen, i alla fall att man får hjälp när man vill ha det, när man begär det.

Men under årets andralångdag verkar det ha rått stor brist på ansvariga deltagare, ansvariga handlare, ansvariga matställen och affärer. Ingen tycks ha tagit tillräckligt ansvar, eller kanske så är det snarare för få som tagit ansvar, för några verkar ju ha gjort. Inte heller kommunen verkar vilja ta ansvar. Som jag ser det så har i stort sett alla brustit. De som deltagigt i andralångdagen, oavsett på vilket sätt det skett, kommunen, affärer, matförsäljare, musikgrupper och andra. Ingen har tagit ansvar. kanske är det problemet med anarkistiska social nätverksprojekt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Andra Långdagen – gatufest utan städning – vem är ansvarig?”

 1. Den städning som görs på Avenyn natten till 1 Maj bekostas främst från försäljning av Cortege-program. En stor del av Cortegens kostnad är nämligen städning av de gator som Cortegen passerat och som Cortegen därför måste stå för kostnaderna då det är ett arrangemang.

  Förslagsvis trycker man till nästa år ett enkel sånghäfte/programblad/reklamblad som kan säljas för typ 5 kr och där intäkterna främst går till den renhållning som behövs efterråt. De som säljer mat kan stå som garant genom att de får sälja typ 200 programblad var a 5 kr. På så sätt kan man få in de typ 10.000 kr som behövs som garanti om man vill beställa renhållning.

  1. Lösningar finns. Men de kräver ett gemensamt ansvar och kanske en ansvarig organisatör i form av en organisation/förening eller företag. Det finns inte när det gäller Andra Långdagen.

 2. Anarkismen kräver individuellt ansvar, skitnödiga hipsters är inga anarkister. Därför ser det ut som det gör… 

  1. Men de anser nog själva att de är anarkister. Problemet i förlängningen är att individuellt ansvar inte fungerar när det gäller lite mer komplexa ting. Som exempelvis gemensam städning efter ett gemensamt arrangemang.

   1. Om alla är medvetna om att det krävs och är villiga att ta ansvar så funkar det… 

Kommentarer inaktiverade.