Kurd från Uppsala vald till ledare för syriska oppositionen

Den syriska oppositionsorganisationen Syriska Nationella Rådet S(NC) har valt en kurdisk man till ledare. Det handlar om Abdulbaset Sieda som är bosatt i Uppsala i Sverige. Han är vald på tre månader. Valet av honom är en signal till de kurdiska delarna av befolkningen i Syrien om att de inte ska frukta för sin säkerhet om oppositionen tar över. Minoriteterna i Syrien, kristna, kurder ( i allmänhet sunnimuslimer, men även yezidi), alawiter (en shiitisk grupp), andra shiiter med flera stöder oftast regeringen Assad. Detta då de fruktar att en regering med sunnimuslimsk arabisk majoritet skulle försämra för dem i det syriska samhället. Under Assad har minoriteterna gynnats och skyddats.

Valet av Abdulbaset Sieda är i det sammanhanget tänkt att lugna minoriteterna. Frågan är hur mycket mindre benägna de kristna och olika shiitiska grupper blir att ge stöd för Assad för att en sunnimuslimsk kurd valts till ledare i SNC. Sannolikt påverkar det inte mycket.  Han har torts allt samma religion som huvuddelen av de som deltar i det syriska upproret. Hur viktig den religiösa tillhörigheten är vet jag inte riktigt. Vi i väst kanske överdriver denna något eller så är den mycket viktigt. Det senare gäller sannolikt för en del oppositionella grupper i alla fall. För precis som i andra länder i arabvärlden fins det muslimska och islamistiska grupper bland de oppositionella.

Även en kristen man var en av kandidaterna till ordförandeposten i SNC och kanske hade det varit smartare att välja honom ur synpunkten om att lugna minoriteter.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements