Första rundan i franska valet – fördel socialistpartiet?

I första omgången i det franska parlamentsvalet tycks Socialistpartiet med presidentvalsvinnaren Francois Hollande i spetsen ha skaffat sig en viss fördel. Både de och högerpartiet UMP har fått 35 % vardera. Vänsterfronten (Front de Gauche, FDG) har fått 7% och de gröna 6%. Å andra sidan har Le Pens Nationella Fronten (FN) fått 13%. På grund av valsystemets konstruktion säger dock detta inte speciellt mycket om det slutliga valresultatet och om majoritetsförhållandet i kongressen. Som jag ser det kan det bli högermajoritet då UMP och FN ju har fått nästan 50% av rösterna. FDG:s 7% är dock klart sämre än deras (Melenchons) resultat i presidentvalet (12%).

Parlamentsvalet som också genomförs i två omgångar och det gäller att få absolut majoritet i enmansvalkretsar. Om någon får över 50% i första omgången blir det inget omval. I andra omgången så väljer man mellan alla kandidater som fick mer än 12,5% i första omgången.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Första rundan i franska valet – fördel socialistpartiet?”

  1. Din försiktighet är befogad, det är ingen rosa våg över Frankrike, stämningen idag kan inte jämföras med Mitterrand 1981. Man kan också undra vad för slags vänster som finns idag. Luddigheten är stor. Minsta gemensamma nämnaren är avskyn för Sarkozy. Spänningarna är starka under ytan: vi som dansade på Bastiljplatsen natten 6 maj när Hollande valdes kunde inte promenera hem efteråt eftersom polisen stängt av alla broarna över Seine i tron att militanta högerextremister var på väg! Och när Sarkozy lämnade Elyseepalatset för sista gången var han så rädd att bli utbuad av åskådarna på gatan utanför att partiet genast ringde anhängarna att infinna sig med flaggor och banderoller till förlorarens hjälp. Så mycket mer som tv filmade alltihop.

Kommentarer inaktiverade.