USA på dekis

LåtsasimperietBoktips
Låtsasimperiet
Emmanuel Todd
Bokförlaget DN

USA på dekis

Fransmannen Emmanuel Todds provokativa internationella bestseller ”Låtsasimperiet – om det amerikanska systemets sönderfall” är i högsta grad läsvärd och spännande. Man retar sig visserligen på hans yviga gester och besserwissermentalitet. Och man håller ofta inte alls med honom – till exempel i hans raljerande mot feministisk kritik av kvinnoförtryck i muslimska länder. Men hans huvudlinje, bland mängder av utsvävningar, är fascinerande – speciellt med tanke på att han varken är antikapitalistisk eller anti-amerikansk: Att USA inte alls är en supermakt utan en allt svagare nation som gömmer sitt förfall bakom aggressivt vapenskrammel mot svagare fiender. Att USA inte alls är effektivt utan snyltar och roffar åt sig från resten av världen. Att USA har gått från frihetsdyrkan till allt större intolerans mot andra raser och kulturer. Att det USA-styrda nyliberala frihandelssystemet krisar. Läs boken!

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Google, VA, SN, Knuff, Cornucopia,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements