Brutal kidnappnings- och utpressningsaffär i Göteborg

En ung man, en 24-åring, som numera lever med skyddad identitet och på hemlig ort hyrde ut sin lägenhet i Backa i andra hand. När han efter en tid besökte den uthyrda lägenheten för att hämta sin post var lägenheten full av knark. 24-åringen anmälde det hela till polisen.

Den som hyrde lägenheten av 24-åringen var en känd krögare i Göteborg. Krögaren dömdes i september 2009 till ett år och nio månaders fängelse för grova skatte- och bokföringsbrott och är nu misstänkt för kidnappning, misshandel och utpressning mot 24-åringen. Den andre misstänkte är en känd torped, i februari 2009 fälld för grovt narkotikabrott och då fick fyra års fängelse. Han släpptes villkorligt strax före jul i fjol. Medåtalad i det målet var en av de ledande individerna i den så kallade Naserligan.

Eftersom 24-åringen inte fått hyresbetalning från krogägaren bestämde de två träff på Lisebergs parkering. Men det hela var en fälla som krogägaren gillrat tillsammans med ägarna till knarket. När 24-åringen anlände till Lisebergs stora parkering mellan Mölndalsvägen och Mölndalsån fanns där fem män som slet ut honom ur hans bil, stuvade in honom i bagaget på en annan bil och körde ut i skogen, sannolikt i Sisjöterrängen. Där utsattes 24-åringen för en skenavrättning och misshandel.

Den här typen av kidnappningar och hot blir enligt polisen allt vanligare. Några kända kidnappningsfall är:

• I januari 2005 överfölls Siba-direktören Fabian Bengtsson i ett garage i Linnéstaden. Han hölls fången i en ljudisolerad trälåda i en lägenhet i Gårda i 17 dygn. Kraven uppgick till 50 miljoner. Den huvudansvarige dömdes till tio års fängelse.

• I april 2007 kidnappades en 64-årig pantbanksdirektör vid sin villa i Torslanda. Han misshandlades svårt med tillhyggen och dumpades i skogen i Lövgärdet. Två män dömdes till vardera sex års fängelse.

I mars 2010 frihetsberövades dessutom en 47-årig affärsman i sin lägenhet på Chalmersgatan. Inte förrän en annan man i Stockholm drabbades av något liknande, uppdagades hans öde. Den norske huvudmannen dömdes till 18 års fängelse.

Det sistnämnda fallet handlar om den norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements