Rättvisan analyserad

Perspektiv på rättvisaBoktips
Perspektiv på rättvisa
Bo Lindensjö
Daidalos

Rättvisan analyserad

Stockholmsdocenten i statsvetenskap, Bo Lindensjö, tar till skönlitteraturen för att illustrera sina politiskfilosofiska djupgranskningar av begreppet rättvisa. Diskussionen kring detta begrepp mellan utilitarister, diskursetiker, liberaler och kommunitarister redovisas.

Liberaler verkar helt sakna kommunitaristernas insikt att människan inte bara är en individ, utan också en social varelse – en evolutionshistorisk självklarhet. Elementära insikter i människans natur – evolutionspsykologi – saknas av alla, även författaren. Det gör de filosofiska diskussionerna lite abstrakt blodlösa. Trots ett intressant ämne och en mycket kunnig behandling av detta (förutom då avsaknaden av ett komplementerande biologiskt perspektiv på människan).

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Google, Nordling,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements