Vad är en jude?

Eller vem är jude? Denna oskyldiga fråga tycks ha upprört (?, i alla fall noterats av) människor i hela västvärlden. Svaret är dock inte lika enkelt som frågan. Det enkla svaret borde vara  en person som bekänner sig till den judiska tron. Men så enkelt är det inte i verkligheten. Både rasister och många som själva kallar sig judar anser att man är jude om man har en mor som var troende jude eller någon annan förfader (företrädesvis kvinnliga) som var av judisk tror eller härstammade från någon med judisk tro.

I det vanliga livet identifiera vi också vissa namn med judendomen och att vara jude. Exempelvis Bonnier, fast de flesta av dem är väl egentligen inte att betrakta som judar överhuvudtaget. Inga judiska mödrar i flera fall och inte heller troende på något sätt i de flesta fall misstänker jag. Familjen Sachs kanske är lite mer judisk, men hur är det med folk som heter Katz, Heyman eller Leman. Jag har stött på många med de namen i olika sammanhang och de flesta är inte troende, en del vet att de har judiska förfäder, andra har ingen som helst aning och är absolut inte judar på något sätt.

Invånare i Israel är i all fall inte synonymt med judar, de flesta som tas upp i internationell statistik som judar bor inte i Israel och en stor del av Israels befolkning är inte judar. Så det kanske är lättare att definiera vem som inte är jude. En Israel är inte synonymt med jude, en person med judiskt namn är inte synonymt med jude, en person med judisk tro är helt klart jude,men en person med judiska förfäder är inte jude. Nej det var inte enklare det.

Kanske är man helt enkelt jude om man själv definierar sig som det. Då är jag nog lite jude i alla fall. Jag går ju till synagogan ibland. Fasta jag heter ju Anders Svensson, inte speciellt judiskt och inte heller har jag judiska förfäder, men min far bodde som liten på en gata där de flesta pratade jiddisch. I Göteborg.

Så vem är egentligen jude? Vad är en jude? Inte helt lätt att svara på faktiskt. Men enklast är nog att bestämma sig för att den som själv definierar sig som jude är jude. Omskuren eller inte. Troende eller inte. I alla fall tycker jag inte frågeställningen är nåt att vara upprörd över. Det finns alltså ingen anledning att vara upprörd över den unga kvinna som skrev några helt berättigade frågor på ett svenskt officiellt Twitter-konto, Sonja AbrahamssonVisit Sweden. Fast har hon inte ett judiskklingande efternamn? I alla fall kan människor i andra länder uppleva det så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Ehm, svaret är mycket enkelt. Det första felet du gör i din analys är att anta att Judendom bara är en religion, vilket är felaktigt. Det är en etnoreligiös grupp, vilket innebär att du kan vara troende Jude eller en icke-religiös Jude/av Judiskt ursprung. Precis som du kan vara halv Fransk, kan du också vara halv Jude. En person som konverterar till Judendomen är Judisk ur det religiösa perspektivet, men självklart inte genom urpsprung. Genetiska studier bekräftar detta också, majoriteten av världens Judar härstammar från samma Semitiska folkgrupp 2500år sedan.

  ”Principal component and structure-like analyses identify previously unrecognized genetic substructure within the Middle East. Most Jewish samples form a remarkably tight subcluster that overlies Druze and Cypriot samples but not samples from other Levantine populations or paired Diaspora host populations. In contrast, Ethiopian Jews (Beta Israel) and Indian Jews (Bene Israel and Cochini) cluster with neighbouring autochthonous populations in Ethiopia and western India, respectively, despite a clear paternal link between the Bene Israel and the Levant. These results cast light on the variegated genetic architecture of the Middle East, and trace the origins of most Jewish Diaspora communities to the Levant.”
  http://www.nature.com/nature/journal/v466/n7303/full/nature09103.html

  • Jag har läst hela artikeln. Den kan lika gärna användas som bevis för att judarna härstammar från Khazarerna i nuvarande Ukraina (men de kan ju sin tur iofs komma från Mellanöstern, det vet ju ingen nånting om). Den visar alltså inte entydigt det du hävdar, men den visar att judar (med vissa undantag) verkar gå att urskilja genetiskt.

  • Dumheter. De där genetiska studierna har massakrerats gång på gång. Det är nog bara nazister som fortfarande har de rastankarna. För studier som säger raka motsatsen, kolla Schlomo Sands bok ”The Invention of the Jewish People”.

 2. Pingback: Därför är förintelsen unik « Jakten på berättelsen

 3. Det är ju bl.a. i samband med de här studierna som Khazar teorin och alla kopplingar till Turkiska folk motbevisats, och det gäller alla Judiska diaspora grupper.

  ”Jewish communities in Europe and the Middle East share many genes inherited from the ancestral Jewish population that lived in the Middle East some 3,000 years ago, even though each community also carries genes from other sources — usually the country in which it lives. 

  Jewish communities from Europe, the Middle East and the Caucasus all have substantial genetic ancestry that traces back to the Levant; Ethiopian Jews and two Judaic communities in India are genetically much closer to their host populations. 

  Dr. Atzmon and Dr. Ostrer have developed a way of timing demographic events from the genetic elements shared by different Jewish communities. Their calculations show that Iraqi and Iranian Jews separated from other Jewish communities about 2,500 years ago. This genetic finding presumably reflects a historical event, the destruction of the First Temple at Jerusalem by Nebuchadnezzar in 587 B.C. and the exile of many Jews there to his capital at Babylon. Ashkenazic and Sephardic Jews have roughly 30 percent European ancestry, with most of the rest from the Middle East, the two surveys find. The two communities seem very similar to each other genetically, which is unexpected because they have been separated for so long.”
  http://www.nytimes.com/2010/06/10/science/10jews.html?_r=3

  Av dagens Semitiska/Medelhavs folkgrupper är Judar alltså närmast Druzer, Cyprioter och Assyrier. Vilket mycket väl skulle stämma överens med Israeliternas historia. Judar har ett par tusen år tillbaka samma ursprung som Libaneser, Syrier, Assyrier, Druzer etc. från norra Mellanöstern.

 4. Men läser man diagrammen och hela artikeln så är judarna inte genetiskt lika ursprungsbefoljningen i området (dvs syrianer, utan mer lika de som kom dit för kanske 3000 år sen vilka i sin tur var folk från de ryska stäpperna precis om kazarerna. Dvs undersökningen bevisar ingenting. Den bevisar inte judarnas släktskap med syrianer (som ju är de enda som pratar samma språk som Jesus talade, på Jesu tid existerade ju inte något hebreiskt språk). Den bevisar inte heller släktskap med kazarerna, däremot att judar genetiskt är mycket lika iranier,turkar, lezginer etc. Den motvbevisar inte på något sätt släktskap med turkar utan visar att det tsår nära varandra genetiskt. Dina och artikelförfattarnas (i NYT) slutsatser och påståenden är helt enkelt inte korrekta. Ni övervärderar vissa inslag i studien och undervärdar andra. Nog diskuterat om det.