Vem är ägare till Nevs?

Sannolikt är det den kinesiska staten som är ägaren till Nevs. Men helt säkert går det inte att veta. Helt klart är att Kai Johan Jiang som är VD i Nevs representerar den kinesiska ägaren. Men om det är staten eller han själv som är huvudägare i det kinesiska moderbolaget Dragon är oklart. Dragon äger Nevs via ett bolag i Hong Kong och ett bolag på Brittiska Jungfruöarna:

Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar.

Kai Johan Jiang och Karl-Erling Trogen träffade förmodligen varandra på den tid de båda arbetade för Volvo:

Huvudägare i NEVS är enligt media ett  japanskt riskkapitalbolag, Sun Investment LLC och ett kinesiskt energibolag med inriktning på bioenergi, National Modern Energy Holdings (NMEH) Bolaget hör enligt media hemma i Hong Kong och har 7 000 anställda som äger kraftverk i Kina och är inriktade på energiproduktion inom bioenergi där man tar tillvara biomassa.

[…]

Ägare är Kinas motsvarighet till Svenska Kraftnät, State Grid Corporation of China med 25% och Dragon Power med 75% . VD och ordförande är en man som tidigare bl.a. arbetat för Volvo, Jiang Dalong (Kai Johan Jiang). Han är också chef för DP CleanTech, dotterbolag till Dragon Power, och det företag som i sin tur äger NBE. Dessutom är han styrelseordförande i Dragon PowerDragon Power verkar i slutändan också vara ett kinesiskt bolag med namnet State Power Group Co Ltd (som alltså är bolagets formella namn).

Av namnet att döma är bolaget ett statligt bolag, men Jiang har fått en rad utmärkelser för sin entreprenörsanda, något som ju tyder på att det är ett privat bolag. Förekomsten av US-amerikaner i styrelsen för bolaget liksom en västerländsk dominans i ledningen för DP Cleantech kan ju tyda på att Dragon Power trots sitt namn kan vara ett privat bolag.

Läs också:
Nevs istället för Saab? Kinesiska staten istället för GM?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements