Självorganisering i den grekiska krisens spår

I den grekiska krisen spår när folk har ont om pengar har det uppkommit en rad lösningar som gör främst matvaror, men även annat, billigare och möjligt att komma över. I Volosområdet har man infört en lokal valuta, TEM, som kan användas som betalning för tjänster och varor. Det som skapast är en slag avancerad byteshandel. Det är möjligt att liknande lösningar också finns på andra håll i Grekland.

Bristen på pengar hos folk har också lett till svårigheter för jordbrukare att sälja sina produkter. Liksom svårigheter för folk att köpa dem. På sina håll har därför utvecklats system där bönderna kan sälja direkt till slutkunderna och man kringgår därmed mellanleden. Köparna får därmed billigare varor. På viss håll sker utbytet genom direkt byteshandel, varor mot tjänster. Olika varor mot varandra osv.

När anställda på arbetsplatser inte får ut sina löner har det lett till att de tagit över sina arbetsplatser. De kändaste övertagandena av arbetsplatser är ett sjukhus i Kilkis, ett stålverk och en tidning. Det finns säkert fler, men kanske inte så många fler så stora arbetsplatser. Stålverksarbetarna har för sin del utsatts för attacker från fascisternas våldsamma gatuhuliganer. Några som annars mest ägnar sig åt brutala överfall på invandrare.

Idag är det val i Grekland och det är bara att hoppas att SYRIZA vinner valet och blir största parti samt att KKE lämnar sin destruktiva sekteristiska linje och att en vänsterregering kan bildas.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Självorganisering i den grekiska krisens spår”

  1. Alla privata initiativ där man inte är beroende av stat och myndigheter är värda att uppmuntra.

    1. Nej det är de inte. Exempelvis kan det ju vara maffia- och gangsterinitiativ. Sådant kan inte uppmuntras.

      I dessa fall handlar det om kollektivt och gemensamt agerande i brist på fungerande stat, inte om privata initiativ på det sätt jag tror du menar. En fungerande stat är dock mycket bättre. I flertalet fall så är det också privata företag (som ofta ägs av rika korrupta skattesmitare) man ockuperar och kringgår vid matdistributionen.

Kommentarer inaktiverade.