Vargar är inte ofarliga

VargJag är för att det bör finnas omkring 2 000 vargar i Sverige, i alla fall minst 1 000 och kanske så många som 3 000. Det är ungefär det antal som krävs för en långsiktigt hållbar vargstam i landet. Det innebär dock att varg måste tillåtas i renbeteslandet och att människans djurhållning och uppförande i naturen måste anpassa till att det finns varg. Vargar, liksom björnar, är inga ofarliga djur. Detta gäller även om det i historisk tid aldrig hänt att vild varg dödat en människa i Sverige.

De människor som dödats av varg under historisk tid i Sverige är alla dödade av varg som på ett eller annat sätt är tama eller vana vid människor. Det gäller de människor, i huvudsak barn, som dödades av Gysingevargen åren 1820-21 och det gäller den djurskötare Kolmårdens djurpark som dödades idag:

Räddningstjänsten fick strax efter klockan 11 på söndagen uppgifter om att en kvinnlig skötare hade attackerats av en eller flera vargar.

– Personen är omkommen. Enligt mina uppgifter ska det vara en kvinnlig skötare som avlidit på plats, säger Jan Tengeborg, ledningsbefäl på Räddningstjänsten i Östergötland.

I väntan på ambulans skickade räddingstjänsten dit personal men de kunde inte ta sig fram till kvinnan.

Den dödade djurskötaren på Kolmården är den första människa som dödats av vargar i Sverige sen Gysingevargen härjade. I andra länder händer det dock med jämna mellanrum att människor dödas av varg. Ofta handlar det om vargar som utvecklat ett beteende som gör att de uppehåller sig i närheten av mänskliga bosättningar under långa tider.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements