Arfwidson

Familjen Arfwidson från Göteborg ska inte förväxlas med skeppsbrofamiljen Arfwedson i Stockholm eller köpmannafamiljen Arfvidsson i Göteborg. Den sistnämnda familjen var ursprungligen från Marstrand.

Den här omskrivna familjen Arfwidson härstammar från kontrollören vid järnvågen i Göteborg Arvid Andersson. Han var född mot slutet av 1600-talet och dog antagligen 1748. Hans äldste son Petter Arfwidson (1710-84) var kyrkoherde i Veddige, först gift med Elisbeth Bornander (1713-61) och sen med Katarina Charlotta Brag. Sonen, grosshandlaren och kommerserådet Samuel Arfwidson (1767-1843), var gift med Maria Svalin (1771-1814), tidigare gift med superkargören Niclas Heegh och dotter till Peter Svalin (1729-98). En annan son var Johan (Jan) Arfwidsson (1770-1840), järnbrukskommissionär och en syster var Maria Arfwidson, gift med handlaren Martin Zachrisson (1742-1821).

Anders Arfwidson, bror till Peter Arfwidson var konsul i Malaga. Brodern Jacob Arfwidson (-1762) var gift med Anna Maria Ekman (1733-92), dotter till rådman Lorens Ekman (-1772), brodern Johan Arfwidson var grosshandlare i Stockholm, Carl Arfwidson handlare i Malaga, brodern David Arfwidson kontrollör vid Stora Sjötullen och gift med Ulrika Elisabeth Lehman (-1758) i första äktenskap och med Anna Christina von Egmond (1735-67) i sitt andra. David Arfwidsons dotter i första äktenskapet Margareta Charlotta Arfwidson (1755?-1821) var gift med Christian Helmich Åkerman.

Den yngste sonen till Arvid Andersson, Samuel Arfwidson (-1778) fick burskap som handlande 1759. Han var delägare i Ostindiska Kompaniet och Grönlandskompaniet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements

2 Svar på “Arfwidson”

  1. Jag gillar dina inlägg Svensson, även om jag inte alltid håller med i dina slutsatser. Det verkar som du lägger ner kraft på dem oftast. Det höjer trovärdighetsfaktorn och sånt gör att jag ”lyssnar” – trots att du är vänster ;P

    1. Tack så mycket. Jag tycker själv att kvaliteten varierar kraftigt. Men jag försöker får de grävande inläggen och de enklare (när jag rapportera om enskilda brott) att komplettera varandra. Sen är naturligtvis allt filtrerat genom mina åsikter, men så tror jag det är med alla skribenter, bara det att många försöker låtsas som att det inte är så.

Kommentarer är stängda.