Folklig historia

Det svenska samhälletBoktips
Hedenborg & Kvarnström
Det svenska samhället 2
Studentlitteratur

Folklig historia

Den kanske bästa svenska historiebok jag läst (i ny uppdaterad upplaga). ”Det svenska samhället 1720-2006 – Böndernas och arbetarnas tid” är samhällshistoria med fokus på vanligt folk. Otrendigt skildras sociala och klasskillnader och dess regionala variationer. Trendigt skildras kvinnornas samt de etniska och religiösa minoriteternas situation – men inte påklistrat politiskt korrekt utan väl integrerat i den övriga texten. Vardagsrealism och populärkultur. Intressant om folkhemmet. Tre missar dock: Att det knappast var några Sovjet-ubåtar i Hårsfjärden. Och alla säkerhetsregister har inte öppnats – jag har personligen nekats få alla mina uppgifter. Och menar verkligen de två författarna (bondetid respektive arbetartid) på allvar att SÄPO ska ha rätt att i demokratins namn bryta mot de demokratiska rättigheterna?

Hans Norebrink

Intressant?
I media om svenskhet och klass: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, GP1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements