Ingen muslimsk majoritet i Hjällbo

En företrädare för muslimsk tro och en företrädare för föreningen Afrikas Horn menar i en debattartikel att Hjällbo som bostadsområdet har en majoritet muslimer. Det är sannolikt inte alls sant. För precis som att Sverige inte har en majoritet kristna har Hjällbo inte en majoritet muslimer. Det är möjligt att Hjällbo har en majoritet människor med bakgrund i muslimska länder, men det innebär inte att de alla är muslimer. Där går  det två författarna av debattartikeln i GP, Amanj Aziz och Said Sheik, vilse helt enkelt.

De menar vidare att den kritik som framförts av Gun Holmertz och Caritas mot verksamheten i Afrikas Horn fel, Främsta anledningen till det skulle enligt de två författarna till debattartikeln vara att Gun Holmertz och Caritas sen länge hyst en fientlig inställning till föreningen Afrikas Horn. Dessutom menar det att Caritas och Gun Holmertz styrs direkt av påven. Sådana påståenden är ju bara trams och dumheter. Det bevisar inte på något sätt att den kritik som framförts av Holmertz är fel. Dvs att islamism, fundamentalistisk islam, breder ut sig i Hjällbo. Om det är som Holmertz hävdar är det som jag ser det onekligen ett problem. Holmertz har dock svårigheter att leda det i bevis, bara det faktum att föreningslokalen som används av föreningen Afrikas Horn används som bönelokal är inte bevis för att fundamentalism breder ut sig. Däremot torde det inte råda nåt tvivel om att lokalen används som bönelokal, dvs i praktiken som en slags moské. Det är något som indirekt medges av Amanj Aziz och Said Sheik när de menar att Gun Holmertz pekar på behovet av en moské i Hjällbo.

Att det behövs en moské i Hjällbo hyser jag inte minsta tvivel om. Det betyder dock inte att fundamentalism, islamism breder ut sig. Utan bara att det finns troende människor som behöver en gudstjänstlokal. Låt dem bygga en ordentlig sådan. Inte för att jag är speciellt positiv till någon form av religion, varken Gun Holmertz katolska tro eller någon annans muslimska tro. Utan för att det i ett demokratiskt och fritt samhälle också ska finnas utrymme för de människor som valt att tro på en gud och valt att vara religiösa.

Läs också: Hur många muslimer finns det i Sverige?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Don Christo

    Jag lärde känna Gun Holmertz någon gång på 80-talet, då vi båda var aktiva i Föreningen Stoppa Rasismen. Vi organiserade seminarier, demonstrationer, konserter m.m. Jag känner henne som en sann humanist. Hon har hela sitt liv ägnat sig åt kampen mot fördomar och rasism.  Därför blev jag så ledsen i morse över Amanj Aziz personangrepp mot henne idag. Aziz har dock helt andra syften, vilka man förstår om man läser hans hemsida, samt  googlar runt lite. Då hittar du bl.a. en Studio-Ett-debatt, där han försvarar hatpredikanten Bilal Philips, som krävt dödsstraff för homosexuella. Aziz står nämligen bakom TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder), vilka bjöd in Philips som talare till Göteborg i fjol. ?Filosofen Aviezer Ravitzky lärde ut att vi kan ha tre relationer till den andre. Den första nivån är tolerans. Det betyder att jag vet att du har fel och du vet att jag har fel, men vi dödar inte varandra. Nästa steg är pluralism. Det betyder att jag gör det rätta för mig och att jag vet att du gör det rätta för dig. Den tredje nivån är öppenhet, det vill säga att jag vill lära känna dig för att en del av din sanning kanske också kan vara min sanning, Det verkar vara långt kvar till nivå 3. Jag försöker leva efter den, men upptäcker dagligen hur svårt det är. 

  • Pingback: Vad betyder svensk för mig? | Svensson()

  • Följ kommentarsreglerna.
    http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

  • Pingback: Amanj Aziz, Caritas, muslimer och Hjällbo | Svensson()