Varmare och regnigare i Sverige – finns det några fördelar?

På grund av växthuseffekten har det blivit varmare och regnigare i Sverige de senaste 20 åren. Den utvecklingen kommer att fortsätta. Extrema väderförhållanden inträffar oftare och kommer att inträffa än oftare med tiden. Det handlar om mycket kraftiga skyfall och extrema värmeböljor. Mer regn är ju vad jag skulle kalla en uppenbar försämring, men det innebär inte bara nackdelar. Det innebär högre produktion av el i vattenkraftverk och mer vidn kan innebär en högre elproduktion i alla vindkraftverk som byggs och som planeras att byggas. Därmed uppstår på sikt en möjlighet att stänga kärnkraftverken som ju känns om en slags passiva bomber. Och det vore ju inte så dumt.

Både värmen och regnet innebär ändrade förhållanden för jordbruket. Sverige kommer att kunna producera sådan föda som inte går att odla idag. Kanske kan sojabönor odlas i landet till glädje för alla veganer och möjliggör dessutom att vi kan äta närproducerat när vi avstår från kött. Det är knappast möjligt idag. Närproducerad soja är ju ett alternativ till närproducerat kött. Kanske kan avkastningen inom vissa delar av jordbruket öka, men det blir sannolikt också svårare att odla vissa saker. Odlingsgränsen för många livsmedel förlängs också norrut och sammantaget borde detta innebär att Sverige blir ett bättre land för jordbruk än idag.

Att slippa kyla, is och snö på vintern ser jag som ytterligare ett plus. Det vore oerhört skönt faktiskt. Mer regn på sommaren är väl inte så kul kanske, men det gäller ju då att utnyttja de soliga och varmare perioderna mellan skyfallen bättre.

Så det som är dåligt för större delen av världen, växthuseffekten, kanske inte är dåligt för Sverige och just för oss som bor här. Såvida inte Golfströmmen ändrar sin bana förstås. Istället för varmare lär det i så fall bli kallare. Rejält mycket kallare. Inte så kul. Men å andra sidan, så lär vi bli fler i Sverige på grund av växthuseffekten. Delar av medelhavsområdet blir i princip obeboeligt och utan vatten medan andra delar av världen, som exempelvis delar av Bangladesh och öriket Maldiverna hamnar under vatten. Det betyder många människor som måste flytta och med varmare klimat och mer jordbruk kan vi vara betydligt fler människor i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Ingen anledning till oro? | Annarkia()

  • Juristensfunderingar

    Intressant,,,de värst scenarion som målas upp av klimatalarmisterna tyder på att Sverige skulle få ungefär samma klimat som för 1000 år sedan då Grönland var just grönt och brukningsbart..inte precis en katastrof.