Vem är invandrare?

Del 3 av 8 i serien Muslimer, det svenska samhället och interaktion

I motsats till frågan Hur är en svensk? är denna fråga mycket enkel att svara på. Invandrare är en som invandrat till ett land. Dvs en som själv flyttat till Sverige är invandrare i Sverige. En som är född i Sverige är inte invandrare. Enkelt, lättfattligt, lättdefinierat. Detta är den tredje frågan i Amanj Aziz kandidatuppsats i Statsvetenskap som har titeln Korta byxor, slöjor och skägg – Muslimer, det svenska samhället och interaktion och den var lätt att svara på.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Hur är en svensk?Finns det grupper som är problematiska, utifrån religion, kultur eller etnicitet i samhället? >>
Advertisements

8 Replies to “Vem är invandrare?”

  1. Ja, svårare än så är det inte. Men ändå så nedvärderas invandrare av båda sidor i frågan. Den ena sidan, vilka torde vara en handfull eller nåt sånt, hävdar att bara svensk blodslinje i x antal generationer betraktas som svenskt. Den andra sidan med sin godhetstyranni som tycker synd om invandrare för att inte alla ser dem som ”svenskar”. Som om det skulle vara en invandrares högsta dröm att ”vara svensk”.

  2. Min farmor kom från England till Sverige. Hon var invandrare. Min far föddes i Sverige, men engelska var hans första språk. Han var ingen invandrare, men tyckte nog inte att han var svensk när han var liten. Eller så tyckte han det, för nästan ingen där de bode pratade svenska. De flesta pratade jiddisch i de kvarter han bodde, på långgatorna runt den ortodoxa synagogan.

  3. Man brukar tala om första, andra, tredje generationens invandrare. DVS någon som har tydlig härkomst från utanför Sverige brukar också räknas som invandrare. Man kan tycka vad man vill i frågan, själv är jag av uppfattningen att alla människor i Sverige har samma värde oavsett etnicitet, religion osv. Däremot måste man alltid, om man ska förespråka en god integration av invandrare ( som vi inte har ) fastställa vem som är vad. Jag ser det bara som löjligt när man anser att någon som bott här i 20 år och är arbetslös är lika svensk som någon annan. Man kan alltså inte vara mer svensk än någon som verkligen är svensk. På samma sätt som man inte kan vara etnisk Japan eller etnisk kurd bara för att man flyttar till deras kulturområden. Jag förstår inte grejen: varför måste man ses som svensk? Man är för fan inte mindre värd för att man inte är det. Jag är själv assyrier och född här, jag älskar både svenskar och Sverige, men om någon skulle påstå att jag var något annat än assyrier skulle jag bli tokig. Min etnicitet är helig, på samma sätt som en svensks etnicitet är det. Det är med andra ord ingen som kan avgöra vem som är vad utan det är helt genetisk. Men varför bry sig? Jag hänger med afrikaner, araber, brödrafolk och svenskar ungefär lika mycket. Jag är en jävla blatte, och det är helt enkelt inte mer med det. 

Kommentarer inaktiverade.