Cannabisodlingen i Europa ökar men drogbruket i världen ökar inte

Cannabis är den näst vanligaste drogen i världen, inte den vanligaste som DN påstår. Alkohol är vanligast. Helt utan konkurrens. Alkohol dödar dessutom betydligt fler människor än all andra droger tillsammans och det är fler som missbrukar alkohol än som missbrukar alla andra droger. Cannabis dödar däremot sannolikt mycket få, en del missbrukare får psykoser och tar livet av sig.  Så någar dör säkert av cannabismissbruk varje år, men i jämförelse med hur många som dör av alkohol är det ett mycket litet antal. Även jämfört med hur många som dör av heroinmissbruk och kokainmissbruk är det sannolikt mycket får som dör på grund av missbruk av hasch och marijuana. Den tredje vanligaste drogen i världen är sannolikt amfetamin och amfetaminliknande preparat som bl.a. metamfetamin med mellan 14,3 och 52,5 miljoner användare enligt UNODOC.  Eventuellt kan opium och opiater vara tredjen vanligast med mellan 13 och 21 miljoner användare. Medtas missbruk av medicinska opiatprodukter handlar det om mellan 26,4 och 36,1 miljoner brukare.

Smugglingsmönstren i Europa och resten av världen förändras samtidigt enligt  enligt FN-organet UNODOC:s årliga rapport om droger. En anledning är den ökade odlingen av cannabis för drogtillverkning inom Europas gränser menar UNODOC såväl som det Lissabonbaserade EMCDDA, European Centre för Drugs and Drug Addiction. Inhemsk marijuana ersätter därmed smugglat hasch. Något som väl tyder på att cannabismarknaden inte är i händerna på organiserad brottslighet i nån större utsträckning. Det är väl knappast nån oroande utveckling heller. Utan det är väl snarare bra att hasch ersätts med den svagare marijuanan.

DN överdriver också antalet missbrukare av cannabis. Vad UNODOC säger är att det finsn mellan 119 miljoner och 224 miljoner användare av cannabis i världen. Det betyder inte missbrukare och det betyder inte att det finns 224 miljoner användare som DN hävdar. Antalet kokainbrukare i världen är enligt UNODOC mellan 13,3 och 19,7 miljoner. Det handlar inte heller här med nödvändighet om missbrukare. Rapporten säger också att missbruket av droger inte ökar i världen. Då inkluderas inte alkohol i rapporten. Opiumproduktionen har minskat sen 2007 och kokaodlingen har minskat sen omkring år 2000. Vissa länder som exempelvis Kina och Egypten hade dock haft en kraftig tillväxt av drogbruket under år 2010.

Intressant?
I media om droger: GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Markus Johansson

    Marijuana är ofta mer potent än hasch. Det har kommit nya sorter som har en högre THC halt som inte fanns för några årtionden sedan. Hasch kommer i större utsträckning från utlandet och det kan vara av varierande kvalitet och potensgrad.

    • Det finns marijuana som är starkare idag än förr. Så långt är det säkert rätt. Men att marijuana skulle kunna innehålla mer THC än hasch är ju ändå osannolikt.

  • Pingback: Fler döda av heroinöverdoser | Svensson()