Hur är en muslim? Vad kännetecknar en muslim?

Del 5 av 8 i serien Muslimer, det svenska samhället och interaktion

Detta är en fråga från Amanj Aziz kandidatuppsats i Statsvetenskap som har titeln Korta byxor, slöjor och skägg – Muslimer, det svenska samhället och interaktion. Den är lätt att svara på. Lika lätt som frågan om vem som är invandrare och mycket lättare än frågan om vem som är svensk eller om det finns problematiska grupper i samhället. Den som tror på gud och inkluderar koranen bland de heliga böckerna och Muhammed bland profeterna är en muslim. Oavsett utseende, kläder, beteende, vilket land personen kommer från eller vilket språk denne pratar. Dvs en muslim kännetecknas av sin tro. I övrigt kan en muslim, precis som en kristen eller en jude (för att nämna de närliggande religionerna) vara precis hur som helst. Svårare än så är det inte.

Läs mer:

Hur många muslimer finns det i Sverige?
De första svenska muslimerna
Moderaterna och muslimska fundamentalister
Vilken vänster är det som vurmar för islam?
Vi behöver inga fler religiösa helgdagar

Runor kan ha arabiska rötter
Oden – också från Mellanöstern?
Muslimer i Birka?
Vikingarnas svärdssmide från Iran

Intressant?
Media: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVD, NM1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Finns det grupper som är problematiska, utifrån religion, kultur eller etnicitet i samhället?På vilket sätt är islam en svensk religion, eller är den det? >>
Advertisements

2 Replies to “Hur är en muslim? Vad kännetecknar en muslim?”

  1. Håller med där. Ett vanligt misstag i svensk debatt är att vissa, jävligt många faktiskt, debattörer räknar alla som kommit från ett område för muslimer eller barn som är födda av muslimer betraktas som muslimer, oavsett vad de själva tycker. De påstår att det finns muslimer som inte praktiserar tron! Då är man knappast en muslim.
    Det märks inte minst i uttalanden som ”De allra flesta av sveriges 500 000 muslimer är laglydiga (eller vad det nu är man nu vill framhålla)”

Kommentarer inaktiverade.