Nordens största företag och de 15 familjerna

Sveriges storfinans brukar kallas de 15 familjerna efter en bok av CH Hermansson som kom ut på 1960-talet i sin första upplaga. Det var inte ens då 15 familjer utan fler och alla var inte ens familjer utan en del var finansgrupper kring stiftelser, banker eller holdingbolag. Antalet storfinansfamiljer och storfinansgrupper  har dock legat ungefär still sen den tiden, men namnen och företagen har bytts ut i många fall. Kvar från Hermansson och den ungefär samtida Koncentrationsutredningen lista på finansfamiljer finns dock Wallenberg, Söderberg, Ax:son Johnson, Bonnier, Handelsbankgruppen, Dunker och Stenbeck.

Av de 100 största företagen i Norden när det gäller antalet anställda kontrollerar familjen Wallenberg överlägset flest, Ericsson (plats 5) kontrolleras tillsammans med Handelsbanken, Stora Enso (29) tillsammans med finska staten, Husqvarna (57) tillsammans med Lundberg, men resten kontrolleras av Wallenbergs själva, Electrolux (9), SKF (13), Atlas Copco (17), ABB Norden (43, moderbolaget är schweiziskt men kontrolleras av Wallenberg), SEB (47), Saab (74) och Gambro (94). Totalt 10 företag.

Tidigare kontrollerade Wallenbergs också det största företaget, danska ISS A/S men idag kontrolleras det företaget sannolikt av familjen Philip-Sörensen som trots det danska namnet är en svensk familj, vars ledande företrädare dock lever i England, som en gång grundade Securitas och idag också äger G4S. Philip-Sörensen var också de ursprungliga grundarna av ISS. Idag kontrolleras Securitas (plats 2) av familjen Douglas som också kontrollerar Assa Abloy (16) och Loomis (44). Det sistnämnda med viss reservation eftersom information om aktieägare inte finns tillgängligt på Loomis hemsida.

Det finns förutom Philip-Sörensen en annan dansk-svensk familj bland ägarna av företagen som finns med på listan, familjen McKinney Møller eller kanske snarare Uggla som familjens ledande företrädare heter idag. Den familjen äger AP Møller Mærsk som är det fjärde största företaget och Danske Bank (40).

Näst flest företag på listan kontrolleras av Handelsbanken/Industrivärden. Det gäller Ericsson (5) som kontrolleras tillsammans med Wallenberg, Skanska (10), SCA (12), Handelsbanken (81). Sammanlagt 4 företag. Andra svensk storfinansfamiljer/grupper med företag på listan över de 100 största nordiska företagen är Ax:son Johnson med Nordstjernan på plats 25, Persson med HM på plats 7, Dunker med Trelleborg på plats 42, Söderberg med Ratos (48), Rausing med Alfa-Laval (61), Paulsson (Peab, 62) finsk-svenska familjen Dreijer/Fazer med Fazer på plats 64, Bonnier på plats 66, IK Invest med Attendo på plats 67, Triton med Ambea på plats 72, Schörling (Hexagon, plats 75), Bennet (Getinge, plats 76), Nordic Capital (Ygeia Topholing, 888), Olsson (Stena, 90) och Ericsson (Indap, 94).

Av storfinansfamiljer från andra nordiska länder märks bl.a. Hagen från Norge med Orkla på plats 26 och Sapa på plats 65, familjen Herlin med Kone (18) och Cargotec (86), Ehrnrooth med Wärtsilä (52), Kann-Rasmussen med VKR Holding (60) och Rökke (Aker Solutions, 50).

Intressant?
I media: GP, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Nordens största företag och de 15 familjerna”

Kommentarer inaktiverade.