Nej till ACTA – folkets seger över storföretagen

Slutligen röstade europaparlamentarikerna om ACTA.  Trots kommissionens och den konservativa gruppens systematiska försök att med löften, hot och förhalningar få igenom förslaget röstade en majoritet av parlamentet idag nej.

EU-parlamentets utslag var tydligt och klart478 parlamentariker röstade mot ACTA-avtalet, medan endast 39 ville godkänna det. 165 ledamöter avstod från att rösta. Acta-avtalet hotade till sin utformning friheten på nätet och yttrandefriheten. Det var därför bra att avtalet röstades ner.

– Detta är helt klart folkets seger över storföretagen, säger Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, och jag vill bara tacka alla som engagerat sig, som demonstrerat, skickat brev och skrivit debattartiklar. Den här segern är er.

Mikael Gustafsson har svarat på tusentals mejl från oroade invånare, och är lättad att avtalet slutligen begravas trots den konservativa gruppens (EPP) där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, försök att stoppa voteringen i sista stund.

– Kommissionens försök att låta företag kontrollera Internet har misslyckats och Internet har visat sig vara just det viktiga verktyg för demokrati som vi måste försvara, avslutar Mikael Gustafsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements