Blodspengar & Folkmord

Det är upp till dig!Boknytt
Det är upp till dig!
Maj Wechselmann
Ordfront

Blodspengar & Folkmord

Lundin Oil och Carl Bildts blodsbesudlade oljeprofiter från Afrikas horn – i samarbete med de brutala diktaturerna i Sudan och Etiopien – fortsätter att väcka debatt. Många har protesterat genom att sälja sina aktier i bolaget – som Folksam och AMF.

Grundboken i debatten är Kerstin Lundells ”Affärer i blod och olja” från 2010 (tidigare recenserad av mig). Denna nya bok från hösten 2011 är något av en (lika bra) uppföljare; ”Det är upp till dig! Om olja, folkmord och dina pengar.” Nysjälvständiga Sydsudan och den etiopiska somalidominerade sydprovinsen Ogaden står i fortsatt fokus.

Förutom aktualisering och fördjupning (typ om krig, folkfördrivning, etnisk rensning och den dödliga Darfur-konflikten i nordvästra Sudan) bidrar bokens 150 sidor med ländernas bakgrundshistorier. Bland annat om den arabisk-muslimska slavhandeln med svarta afrikaner, som var väl så vidrig som den kristet-västerländska människohandeln. Den arabiska slavhandeln fortgår dessutom än idag i islamistiska (norra) Sudan och bidrar till att finansiera det högerreligiösa förtrycket och den övergreppsbenägna krigsmakten.

Maj Wechselmann lyfter även fram var och ens personliga ansvar för situationen i diktaturer som Sudan och Etiopien – som var ens pensionspengar är placerade. Men jag anser att det är att kräva för mycket av helt vanliga vardagsmänniskor att de ska tvingas hålla reda på vad som är sant och falskt i världens alla konflikter.

Det är en fin tanke som fungerar i den radikala intellektuella medelklassen där solidaritet är en identitet och livsstil. Men det är tyvärr orealistiskt att kräva samma sak av Svensson på fabriksgolvet, Johansson i sjukhuskorridoren, Petersson på bygget, eller Berglund på dagis.

Hans Norebrink 

Läs också:
Lundin Mining i blåsväder gällande gruva i Kongo
Bildt vill självklart samarbeta med diktaturer
Lundin och folkrättsbrott
Sveriges ambassadör i Etiopien och Lundin-gruppen
Lundin Mining – Sveriges tredje största gruvbolag
Lukas Lundins grumliga demokratisyn och ansvarslöshet
Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan
Lundin aktiva i Etiopien när Carl Bildt satt i styrelsen
Lundin och Ogaden-provinsen
Lundin – svenska oljebaroner och skattesmitare
Lundinaffären – Bildt slipper för lätt undan

Läs mer: DN1, 2, 3, 4, 5, 6SVD1, 2, 3Monika Häägg, SMP, GP1, 2, 3MND, SVT, DD, HD, AB, SR, FFA,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements