Beyer (Beijer) och Wengren

Del 17 av 17 i serien Handelsmän och handelshus i 1700-talets Göteborg

Gabriel Fredrik Beyer (1705-82) föddes i Vänersborg som son till Gabriel Andersson Beyer (-1705) och Elisabeth Svensdotter Wallman. Modern gifte senare om sig med den rike handelsmannen Nils Olof Wengren (-1744?). Med honom fick hon sönerna Olof Wengren (1707-) och Sven Wengren (1710-) som alltså var  halvbröder med G..F. Beyer.

1730 flyttade G.F. Beyer till Göteborg där han snart fick anställning i Ostindiska kompaniet. Han genomförde sammanlagt fem resor till Kanton som superkargör i Ostindiska mellan 1745 och 65 och tillhörde den lilla skara om 14 män som genomförde tre resor eller fler som förste superkarg. Med sina två fruar, Fredrika Dorotea Cock (1713-44) och Christina Sunnerberg hade han sammanlagt nio barn varav en son. G.F. Beyer köpte gården Kilandahult i Kilanda socken i Ale i början av 1750-talet och dit flyttade han med Christina Sunnerberg innan de var gifta och innan hon skilt sig från sin dåvarande man. På den tiden en skandal i Göteborg. Först 1755 gifte de sig efter att hon då fått skilsmässa från sin tidigare man.

Båda bröderna Wengren var rådmän i Göteborg. Sven Wengren var dessutom sekreterare i Svenska Ostindiska Kompaniet. Olof Wengren var först bokhållare hos Jacob Sahlgren och Birgitta Sahlgren samt sedan ägare av Thorskogs egendom och bruk i Västerlanda socken tvärs över älven från Lödöse. Olof Wengren var gift med Anna Katarina Maas. Deras son Sven Olof Wengren (1745-1818) var tolagsbokhållare (tolag var en slags tull) och ägare till Jonsered. Han var gift med Sofia Kristina Habicht. De hade sonen Carl Wengren (1775-1818) som var handlande.

G.F. Beyer, hans två halvbröder Wengren var tillsammans med kusinen Gabriel Andersson Beyer, borgmästaren David Pettersson och superkargören Fr. Habicht initativtagare till en liten grupp Swedenborgare i Göteborg

Sonen Gabriel Fredrik Beyer (1731-?) var handlande och delägare i den stora viktiga järnexportfirman Vincent Beckman & Co (då under namnet Vincent Beckman & Beyer). i firman var även hans svåger Samuel Schutz d.y. delägare. Hans fru var Clara Schutz (1738-95). Han var också riksdagsman samt delägare i Varvet Kusten och dess sillsalteri samt initiativtagare och delägare i Grönlandskompaniet.

Den äldre G.F. Beyers dotter  Elisabeth Dorotea Beyer var gift med skepssbyggmästaren Johan Fredrik Roempke, Magdalena Beyer (1734-1803) var först gift med superkargören Anders Gadd (1721-67) och andra gången med grosshandlaren, varvsägaren och brukspatronen Peter Bagge, Anna Maria Beyer (1740-) var gift med amiralitetslöjtnanten Karl Samuel Malm, Greta Stina Beyer (1749-) med brukspatron Adam Ericsson i Filipstad och Lovisa Dorotea Beyer (1753-) med med.dr. Peter Drös Pettersson i samma stad. Övriga döttrar var ogifta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Handelshusen i Göteborg och herrnhutarna
Advertisements

2 Replies to “Beyer (Beijer) och Wengren”

Kommentarer inaktiverade.