Massakern i Srebrenica visar den yttersta konsekvensen av muslimhatet

Idag är det sjutton år sedan folkmordet i Srebrenica inleddes. Drygt 8 000 muslimska män och pojkar avrättades bara för att de var just muslimer. Kunskaperna om dådet borde kanske få större utrymme i samhällsdebatten, de kan nämligen hjälpa oss att förstå vår samtid. Propagandan som gjorde folkmordet möjligt är densamma som drev Anders Behring Breivik.

Folkmordet i Srebrenica hade aldrig kunnat genomföras om det inte ackompanjerats av en hatisk nationalistisk och antimuslimsk propaganda. Kunskaperna om Srebrenica kan hjälpa oss att förstå dagens antimuslimska rörelser och de yttersta konsekvenserna av dess propaganda.

I Stockholm idag anordnas en minnesstund för att hedra de som föll offer för folkmordet. I övrigt uppmärksammas folkmordet i Srebrenica just nu i media på grund av den pågående rättegången mot generalen Ratko Mladic som står åtalad för bland annat sin medverkan i folkmordet. Men annars är det tyst.

Det är väldokumenterat vad som hände i Srebrenica i Bosnien under några sommardagar 1995 och det finns i dagens Sverige människor som överlevde folkmordet, men trots det så får inte kunskaperna och slutsatserna om massakern i Srebrenica den plats i vare sig samhällsdebatten eller skolundervisningen som den förtjänar. Kunskap om händelserna i Srebrenica kan nämligen hjälpa oss att förstå vår samtid.

Stiftelsen Expo föreläser dagligen ute på landets skolor. Under det senaste året har Expos medarbetare tagit upp folkmordet i Srebrenica som en av den intoleranta retorikens allra yttersta konsekvenser. Något som har varit slående har varit att på de flesta skolor vi har besökt så har eleverna inte känt till folkmordet.

Mot denna bakgrund väljer Stiftelsen Expo nu att starta en studiereseverksamhet till Srebrenica. Expo tar inte ställning till det komplexa Balkankriget i sig. Expo väljer att uppmärksamma intoleransens yttersta konsekvenser, med massakern i Srebrenica som exempel, men har samtidigt nolltolerans mot kollektivt skuldbeläggande .

Det hade inte behövt gå som i Srebrenica. Det hade kunnat gå på det sättet som skedde i den andra muslimska enklaven som fanns vid samma tid, Zepa. Att folk gjorde motstånd, att kristna och muslimer slogs tillsammans mot mördartrupperna under Mladic.

Läs också: Hjälten från Zepa

Intressant?
Bloggat: Kaj Raving, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Massakern i Srebrenica visar den yttersta konsekvensen av muslimhatet”

Kommentarer inaktiverade.