Europas islamarv

Vårt arabiska arvBoktips
Ingmar Karlsson
Vårt arabiska arv
SNS Förlag

Europas islamarv

Dagens Främling är den muslimske araben – en nidbild som teve bygger på med sina eviga bilder av skäggiga hatskrikande religiösa dårar. Och som arabvärlden bygger på genom sin återvändsgränd av diktatur, kvinnoförakt och fundamentalism. Därför är det bra att påminnas om att det en gång fanns en arabvärld helt överlägsen det dåtida Europa.

Den beskriver Ingemar Karlsson i sin ”fickbok”. Araberna förmedlade det grekiska arvet till Europa, liksom egna framsteg i medicin, farmakologi, geografi, astronomi, matematik, filosofi och jordbruk. Bland annat från Andalusien och Sicilien. Islam är och förblir en del av Europa. Anti-muslimsk fientlighet bäddar för katastrof, menar Karlsson.

Hans Norebrink

Läs också:
Runor kan ha arabiska rötter
Oden – också från Mellanöstern?
Muslimer i Birka?
Vikingarnas svärdssmide från Iran

Läs mer: Signum, UR, Kulturen, Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements