Donner – Gamlakarleby

Del 4 av 8 i serien Österbottens handelshus

Familjen Donner var ursprungligen från Lübeck i Tyskland, kanske sannolikt på något sätt släkt med gotlandsfamiljen DonnerJochim Donner (1669-1748) flyttade från Lübeck kom till den svenska staden Nyen på 1690-talet. Jochim Donner tvingades vid Rysslands erövring av Nyen år 1702 att fly till via Helsingfors till Stockholm där han blev exportör av järn österut till bygget av S:t Petersburg.

Under tiden i Helsingfors föddes sonen Alexander Donner (1708-72) som senare flyttade från Stockholm till Gamlakarleby. Där drev han ett handelshus som vid hans död drevs vidare av han änka Anna Falander (1728-1805), syster till den framgångsrike handelsmannen Abraham Falander, då sonen Joachim Donner (1763-1822) ännu inte hade erhållit burskap. Huvudverksamheten för handelshuset Donner, i likhet med andra handelshus i Österbotten på denna tid, var tjärexport och saltimport, men man syssalde även med brädexport och import av sprit, vin, kaffe och tobak. En del av importen av alkoholhaltiga drycker handlade om smuggling då dessa varor periodvis var förbjudna.

Donner drev även rederiverksamhet och under början av 1800-talet var denna del verksamheten mycket lönsam. 1808 var handelshuset ett medelstort företag, inte på långt så stort som det störst handelshuset i Gamlakarleby, Roos. Joachim Donner var gift med Hedvig Helena Kurtén (1770-1831) och blev så småningom kommerseråd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Malm – handelshus i JakobstadFalander (Wasastierna) >>
Advertisements

2 Replies to “Donner – Gamlakarleby”

Kommentarer inaktiverade.