21 anmälda våldtäkter på tre dagar – inget extremt

På tre dagar har 21 våldtäkter utomhus anmälts i Sverige. Det blir 7 stycken per dag. Många förstås. Men inte speciellt ovanligt eller något extremt som man påstår i DN. Dubbelt så många som genomsnittet per dag under 2011 (det var nästan 3), men eftersom det är mycket vanligare med överfallsvåldtäkter på sommaren så är inte heller den siffran egentligen så uppseendeväckande.

Våldtäkterna i Gävle är dock lite uppseendeväckande. Detta då de kombinerats med rån och att polisen tycks anse att en grupp män liger bakom en rad rån, överfall och våldtäkter på kvinnor i staden. Det handlar inte på något sätt om en våldtäktsvåg som nyhetstorkan på sommaren fått vissa journalister att utbrista. Under 2001 anmäldes totalt 18 våldtäkter per dag i snitt enligt de siffror som finns i den svenska brottsstatistiken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Enligt BRÅ så ökar våldtäkt utomhus med i snitt 50% på sommaren så jag tycker nog att i det sammanhanget så är 7 per dag ganska så anmärkningsvärt. Beklagligt hur som helst att många killar inte fattar var gränsen går.

  • Det ökar med 100% på sommaren (fördubbling säger BRÅ). Det betyder kanske en ökning från 2,5 till 5. En siffra på 7 per dag i tre dagar är i det läget verkligen inte anmärkningsvärt.

   • Från hästens mun: http://www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/nyheter/2010-07-02-brott-pa-sommaren.html

    • Du har rätt att de säger så, men det är fel. I tidningsartikeln säger de 100%. Tittar jag på själv siffrorna så handlar det om 100%. Från 50-60 per månad på vintern till 100-150 per månad på sommarne. De visar också att det i år är klart färre anmälningra än förra året och år 2010 (de tre år jag jämfört)

 • Pingback: Det är inte ovanligt många överfallsvåldtäkter | Svensson()