Många ensamma unga män – fler prostituerade

När USA hade sin största europeiska militärbas i Frankfurt i Tyskland fanns det otroligt många prostituerade där. Det finns en hel del idag också, som överallt i Tyskland, men det är inte som det var på 1970-talet. När USA hade jättelika militärbaser i Thailand skapades grunderna för sexturismen till  Thailand och den enorma prostitutionen i landet. Följaktligen hör ökad prostitution och många soldater, som ju i stort sett alltid är män, ihop. Därför är det inte direkt förvånande när FN-soldaters närvaro i det av fattigdom präglade Sydsudan lett till ökad sexhandel och prostitution.

Det hela verkar vara ett mycket svårlöst problem. I fattiga länder behöver folk tjäna pengar. Att sälja sex till den mängd ensamma män som finns i samband med militära insatser är ett sätt att göra det. Männen är ensamma och köper sig en stunds icke-ensamhet. Det hela är förstås inte bra, men det finns ingen anledning att moralisera även om det kan få långsiktigt negativa effekter, som i Thailand. Lösningen heter mindre fattigdom, mindre ojämlikhet i världen, mindre klyftor, färre krig, färre soldater. Det tar tid, men några enkla lösningar finns inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements