Svenska, svenskägda och svenskanknutna företag bland världens största

Fyra svenska företag finns på tidningen Fortunes lista över världens 500 största företag omsättningsmässigt. På plats 208 finns AB Volvo  som helt klart är ett svenskt företag. Det är dock i huvudsak franskägt, kontrollerat av Renault. På plats 309 återfinns Ericsson, svenskt och svenskägt. Kontrollerat av Wallenbergs och Handelsbanken. Statligt ägda Vattenfall finns på plats 398 och Nordea på plats 476. Det är de företag som är svenska, dvs registrerade i Sverige. Men i verkligheten finns det ytterligare ett antal företag som på sitt sätt är svenska, precis lika svenska som det nederländska företaget Ikea.

På plats 331 finns ett bolag som inte är registrerat i Sverige, men kontrollerat av svenska ägare, Astra-Zeneca. Ett Wallenbergföretag det också liksom ABB på plats 273. På plats 154 finns det danska företaget AP Møller Mærsk som ju ägs av en familj där en del av de centrala makthavarna och familjerepresentanterna idag är svenska.

På plats 107 finns ett US-amerikanskt företag grundat av svenska utvandrare, Walgreen. En plats högre än Nordea på listan återfinns Geely, det företag som äger Volvo Personvagnar AB, vilket ju är anledningen till företaget detta år lyckats ta sig upp på listan. Det är ett svenskanknutet eller Sverigeanknutet företag kan man nog säga.

Totalt så finns det alltså fler än 4 svenskägda företag på listan.  Och definitivt fler än 4 företag med svensk anknytning.

Intressant?
I media: IDG1, 2, 3DN1, 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements