Det finns redan farliga myggor i Sverige

Tigermygga

Tigermygga

Då pratar jag om myggor av släktet Anopheles. Myggor som sprider malaria. Det finns dock inga malariaparasiter i Sverige men det har funnits i äldre tider, exempelvis de träskmarker som omgav Göteborg en gång i tiden. Bara för att det finns malariamyggor i Sverige så betyder alltså inte det att det finns malaria.

Nu har det kommit in ytterligare en farlig mygga, den så kallade tigermyggan, Aedes albopictus. Myggor av släktet Aedes finns annars främst i subtropiska och tropiska områden. De är känd för att sprida en långa rad allvarliga sjukdomar, som exempelvis denguefeber, gula febern och chikungunya. Den sistnämnda sjukdomen sprids just av Tigermyggan. Man bara för att det finns sådana myggor betyder inte det att sjukdomarna finns.

Tigermyggan ska enligt uppgifter ha hittats på Öland. I takt med att det blir allt varmare på jordklotet kommer myggan att sprida sig allt längre norrut. att tigermyggan siktats här kan alltwå tas som ett tecken på ökande klimatproblem. Ett tecken på växthuseffekten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Det finns redan farliga myggor i Sverige”

Kommentarer inaktiverade.