Särskild polisinsats med anledning av skjutningar i Göteborg

Med anledning av den senaste månadens upprepade uppgörelser och skottlossningar mellan kriminella gäng har polisen i Göteborg dragit igång en specialinsats riktad mot den organiserade brottsligheten. Insatsen kallas ”Calma”.  Sammanlagt har polisen konstaterat 15 fall med skottlossningar inklusive mordet i Biskopsgården den 5 juli. Antalet anmälningar av misstänkta skottlossningar har varit betydligt fler.

Polisen anser att det handlar om fler olika motsättningar mellan flera olika kriminella grupperingar. Det stämmer säkert då skottlossningarna skett i en rad olika förorter i Göteborg. En i Bergsjön, 3 i Kortedala, 1 vardera i Eriksbo, Hammarkullen, Gårdsten, Rannebergen, Tuve, 2 i Backa, 2 i Biskopsgården och 2 i Tynnered. Förutom Tuve handlar det om stadsdelar där skjutningar och gänguppgörelser skett många gånger förut.

Resultatet av polisinsatsen ”Calma” är än så länge rätt magert:

– Vi har kunnat ingripa i fyra, fem kriminella konstellationer. Cirka tio personer har frihetsberövats och sätts i samband med några av skjutningarna. Vi har också beslagtagit ett antal vapen och ett par hundra patroner, säger Mats Palmgren.

Insatsen kommer att pågå så länge polisledningen anser att det behövs. Vid flera tillfällen har man gjort bedömningen att skottlossningarna inneburit en uttalad fara för allmänheten vilket gör läget extra allvarligt.

– Det blir klart dämpat i ett område där folk skjuter. Men jag tycker att vi redan kan se att en ökad polisiär närvaro ger ökad trygghet, säger Kalle Fridén, en av de poliser som deltar i arbetet med Calma.

Det är klart att det också är som polisen säger. Ökad polisiär närvaro ger ökad trygghet. Men det borde alltid vara en ordentlig polisiär närvaro i förorter. Även folk i miljonprogramsområdena har rätt att känna sig trygga. Det räcker inte med tillfälliga insatser, utan det behövs en ständig polisiär närvaro.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Särskild polisinsats med anledning av skjutningar i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.