Terrordåd mot israeliska turister – sannolikt inte Hizbollah

Vid en flygplats vid Burgas i östra Bulgarien exploderade en buss idag. Det hela misstänks vara ett terrordåd då bussen var fylld med israeliska turister. Minst sju personer dödades. På sjukhus vårdas 32 personer varav två allvarligt skadade. Polisen i Bulgarien uppger att någon placerat sprängämnen i bussens bagageutrymme. En del vittnen hävdar att det var en självmordsbombare. Polisutredningen får visa hur det var.

En självutnämnd ”terrorexpert” uttalar sig i DN om det hela. Den ökände Magnus Ranstorp. Han hävdar att det är Hizbollah som ligger bakom. Det där är bara sagor. Hizbollah har ingen historia av terrorism, ingen historia av terrorism i andra länder än Libanon kanske man ska säga. I Libanon är det möjligt och troligt att de genomfört vad som kan kallas terrorattentat, men det har oftast varit när det varit krig i landet. Då är det normalt. Sådant gjorde även de danska och norska motståndsrörelserna under andra världskriget. Det är inte sannolikt att Hizbollah ligger bakom.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger som vanligt att iran ligger bakom. Det är naturligtvis också bara dumheter. Iran har aldrig finansierat terrorism. Han säger det enbart i syfte att föröka få till stånd ett angrepp mot Iran. Det är inte troligt att Iran ligger bakom.

Osavett vem som faktiskt ligger bakom så är dådet naturligtvis fruktansvärt. Enskilda israeler, israeliska turister kan inte hållas  ansvariga för de övergrepp som landets regim ständigt begår mot palestinier. Inte heller hjälper den här typen av terrordåd palestiniernas sak på något sätt. Fredlig och konkret solidaritet som exempelvis Ship to Gaza eller ISM är det som behövs.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Internationalens ledarblogg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Uppdaterat 20:41. Enligt bulgariska myndigheter var det ett självmordsattentat. Enligt media i Bulgarien var det en svensk självmordsbombare. Enligt Säpo är den uppgiften falsk.

Advertisements