Det våldsamma USA

har det hänt igen. En ung man har med hjälp av skjutvapen mördat en stor mängd människor. I USA tycks sådant hända med en skrämmande regelbundenhet. Denna gång på en Batman-premiär i Denver, Colorado. Orsakerna är förstås stor tillgång på vapen men också psykisk ohälsa på grund av att samhället är så ojämlikt. Klyftorna så stora. Sådan ohälsa drabbar alla klasser, alla sociala grupper i ett samhälle med ojämlikhet. Det har undersökningar visat (se Jämlikhetsanden av Wilkinson & Pickett). Det är alltså lätt att svara på frågan varför.

USA är inte bara ett våldsamt samhälle på det viset. Det är ett våldsamt samhälle rent generellt. Mordfrekvensen (en av de få uppgifter om brottslighet man kan jämföra mellan länder). Senaste siffran från USA är ungefär 5 och i Sverige är motsvarande under 1 (många sajter som redovisar sånt här missar att det i Sverige anmäls fler mord än vad som faktiskt äger rum, därför har de ofta en alldeles för hög siffra). I huvudsak rä det fattiga som mördar andra fattiga. Detta handlar också om att USA är ett mycket ojämlikt samhälle. Brottslighet och våld är vanligare i ojämlika samhällen.

Dessutom har USA världen största militär och står för närmare hälften av världens militärutgifter. Även på det sättet är USA ett våldsamt land alltså. Kanske det våldsammaste i världen även om man utövar detta våld på andra länders mark.

Intressant?
Bloggat: Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: En Armé av Våldsdyrkande Enstöringar – Högerpropagandan har gett resultat | Nemokrati()

  • Swempa

    Ett av problemen för landet USA är den starka vapenlobbyn som envist hävdar varje människas rätt att inneha/bära vapen! I Sverige måste man genomgå jägarexamen för jaktvapen och för tävlingsvapen måste man vara med i skytteklubb och skjuta godkänt för att få licens! Under utbildningen till jägarexamen finns möjligheten att sålla ut de olämpliga och likadant under utbildningen inom skytteklubbarna! I de flesta stater i USA finns inga andra krav än att svara på 20 frågor som FBI har framställt och möjligtvis vänta ett par veckor innan du får hämta ditt vapen i vapenbutiken! Sedan undrar de varför det springer omkring en massa galningar som skjuter hejdlöst omkring sig???

  • Pingback: Återigen en masskjutning i USA | Svensson()