Ett år sen Utøya-massakern – romer trakasseras i Norge

Det har gått ett år sen massakern Utøya. En massaker utförd av en norsk rasist. En norsk rasist med rötter i Fremskrittspartiet och i den kultur av intolerans som odlas i detta parti. En kultur av intolerans och främlingsfientlighet som omfattar många norrmän. En kultur av rasism som drabbar romer i Norge:

Men alla är inte lika glada över de nya grannarna. De senaste dagarna har norska nyhetsmedier rapporterat om näthatgrupper, skällsord och fysiska attacker mot romerna i tältlägret.

Hatet har tagit sådana proportioner att statsminister Jens Stoltenberg gått ut och bett folket visa respekt för de värden av öppenhet och tolerans som genomsyrar ettårsdagen av terrordåden i morgon, då norrmännen samlas för att minnas offren från regeringskvarteren och Utøya och hylla allt som Anders Behring Breivik var emot.

–?Jag är förstummad över de nedslående åsikter och handlingar som riktats mot romerna de senaste dagarna, att uppmuntra till våld mot några bara för att de tillhör en viss etnisk folkgrupp.

Det är uppenbart att många norrmän fortfarande, trots den skrämmande massakern Utöya för ett år sen, delar de rasistiska åsikter som Anders Behring Breivik har och gav uttryck för i form av ett massmord och ett bombdåd mot norska regeringen. Det är uppenbart att delar av den norska befolkningen fortfarande när rasism, främlingsfientlighet och att et kan tänka sig att ta till våld mot främmande människor i Breiviks anda.  Det är förskräckligt. Det är deprimerande att en del norrmän inte tycks ha lärt sig nånting av Breiviks terroristdåd och massmord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Ett år sen Utøya-massakern – romer trakasseras i Norge”

 1. En sak som jag funderat länge på är detta förknippande med fremskrittspartiet och Breivik. Jag är lite nyfiken på varför du väljer att lyfta fram det? Särskilt när du vet vilken relation Breivik och Fremskrittspartiet hade och varför han gick ur.

  Nu har jag inte läst dina inlägg om mangs, men jag misstänker att du inte lika tydligt associerar hans handlande med vänsterpartiet?

   

  1. Han fick sin grundläggande politisk skolning där. Det är den tiden som ihop med andra sker ledde fram till hans handlingar. Det hör ihop. Precis som medlemskap i nån extrem sekt av annat slag kan leda fram till våld trots att organisationen ifråga inte har våld på agendan.

   Breiviks uppfattningar liknar mer fremskrittspartiets och sverigedemokraternas än nazisters.

 2. Jeg bor i Oslo sen 7 ar tillbaka fast jag ar uppvaxt i gbg. Jag tycker de e for javligt hur norrmannen kritiserar Romer, det ar for javligt. Dem ser inte menniskor bara seg sjalva. Norrmennen e ignoranta dem skiter i andra sa lenge dem har det bra. Dem gillar inte romer, thai, polcker m.f enda ar dem sa snala sa dem utnyttjar thai barnflickor och var andra man har en thai fru som e 30 ar yngre och polacker bygger deras hus for 75 kr tim medans en bygg lon ligger pa ca 325 kr tim, har sett det med egna ogon. Norskar ar kalla och ignoranta i hel het och rett sa otrevliga och misstanksamma mot allt och alla

  1. Du verkar inte så förtjust i norrmän. Min uppfattning är nog att norrmän är rätt trevliga och samhället likt Sverige. Men mer intolerant är det också. Inget tvivel om det.

Kommentarer inaktiverade.