Ramadan är ingen större grej

I Sverige kan man säga att det finns omkring 150 000 muslimer. Dvs, det är sådan människor som tror på gud på det muslimska viset. Totalt finns det ungefär 500 000 människor från länder som uppges ha muslimsk majoritet i Sverige. De flest kommer från Bosnien, Iran och Irak följt av Turkiet och Somalia.

Många av dessa människor är kristna (dvs tror på gud på det kristna viset). Kanske så många som 150 000 kristna eller från familjer som anser sig komma från en kristen tradition. Till det ska lägga ytterligare omkring 100 000 som är ateister eller agnostiker. Flertalet av dessa kommer sannolikt från familjer med muslimsk bakgrund.

Kvar blir då ungefär 250 000 personer som kan tänkas fira ramadan. Även några av ateisterna och agnostikerna kan säkert också göra det av tradition. Det gör att kanske 300 000 människor kan tänkas fira Ramadan. Det är inte speciellt många. Det är nog färre än vad som bryr sig om så obskyra kristna högtider som kristi himmelfärd, allhelgonadagen eller den kommersiella irländsk kristna Halloween. Jämfört med antalet människor som firar midsommar, jul, nyår och påsk är det ärligt sagt inte speciellt många. Man undrar faktiskt varför ramadan då uppmärksammas så mycket i media.

Nog för att det påverkar ekonomin i specialinriktade butiker, men nån större grej är inte ramadan i Sverige. Lika lite som allhelgona eller kristi flygare. Det är dock möjligt att det är en större kommersiell grej än de helgerna. Men tillåt mig tvivla på de uppgifter som säger att det är den nästa största helgen ekonomiskt. Det är sannolikt bara påhitt utan verklighetsförankring (fast det är ju många dagar sammanlagt, så på det sättet kan det ju bli mycket pengar om man räknar försäljningen under hela ramadan.).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Ramadan är ingen större grej”

  1. När det gäller problemen som muslimer har med midnattssol kan man bara tänka att Allah säger: ”Tänkte inte på det….”

Kommentarer inaktiverade.