Fiffelbanken J.P. Morgan Chase

Del 4 av 7 i serien Brottsliga och fifflande banker

Världen storbanker visar sig vara fiffelbanker och rentav kriminella en efter en. I finanskrisen såg vi det med Lehman Brothers som gick omkull, Bear Stearns, RBS, Fortis och med många fler banker. Efter det har vi sett det med HSBC som tvättar kriminellas pengar, Barclays som manpipulerar räntor (HSBC och RBS misstänks även för det) och nu med J.P. Morgan Chase (numera ägare av Bear Stearns som ju vara nära konkurs i samband med finanskrisen) som spekulerat bort miljarder. Som låtit en enda handlare spekulera bort miljarder. Det handlar om en bank uppenbarligen har dålig kontroll och dålig moral.

Förlusten inom J.P. Morgan till följd av dåliga spekulationsaffärer i så kallade derivat har svällt till 4,4 miljarder dollar, eller motsvarande cirka 31 miljarder kronor. Trots spekulationsmällen gjorde bankjätten en nettovinst på nästan 5 miljarder dollar under andra kvartalet 2012. Det kan jämföras med en vinst på 5,4 miljarder dollar mostvarande period 2011.

Spekulationsfiaskot i J.P. Morgan har föranlett en utredning från FBI om huruvida något brott har förekommit i samband med de enorma förlusterna. Förluster som det faktiskt varnats för redan i april i år:

För omkring en månad sedan rapporterade Bloomberg News att just JP Morgan Chase satt med riskfyllda satsningar som var så pass tunga att de riskerade att förvandla bankens balansräkning till en illröd skapelse som hade kraft nog att uppröra marknaderna rejält. Företagets vd Jamie Dimon förnekade bestämt alltsammans. Nyhetsrapporteringen var snarare ”en storm i ett vattenglas”.

Allmänhetens förtroende för Wall Street är redan urholkat, med tydliga misstankar om att man än en gång kommer att få rädda finansaktörerna om de skulle stå på randen till konkurs. Situationen lär inte ha förbättrats av det nya fiaskot inom JP Morgan Chase, särskilt inte med tanke på att Jamie Dimon just stoppat huvudet i sanden bara veckor tidigare när han ignorerade varningarna och rapporterna om företagets risker. Och än mer eftersom det nu också har framkommit uppgifter om att myndigheterna i USA och Storbritannien under en månad samtalat med JP Morgan Chase om just risktagandet i den enhet där förlusterna uppstått.

Andra bedömare misstänker att banken och/eller bankanställda kommer att drabbas av rättsprocesser, både civila stämningar och polisutredningar med efterföljande rättegångar om brott:

John Coffee, Professor of Law, Columbia University, said: ”It looks like someone was trying to hide from the world exactly what was going on and that shows an even deeper and more serious failure of internal controls.”

The bank said it was seeking to take back two years of compensation from three executives at the London unit responsible for the trades.

John Coffee, Professor of Law, Columbia University, also said, ”Seeking doesn’t mean you’re going to get them. Some of these people will be judgment-proof or will disappear to some foreign continent, be hard to sue and it’s not easy to get hundreds of million dollars out of most people. They’ve already spent a good deal of it.”

When news of the trading loss broke in May the company’s stock plummeted. It ultimately caused the bank to lose about 25 billion dollars in market value. Experts believe the bungled trades will convince regulators to take a tougher stance.

Erik Oja, Banking Equity Analyst, S&P Capital IQ, said, ”Regulation will be very expensive for large U.S. banks going forward. It will take away activities that were very profitable for them just a few years ago.”

While JPMorgan still tries to shake loose from its derivatives trading scandal, experts say it could be take a hit from another one, the fixing of the interbank interest rates or LIBOR. Morgan Stanley estimates the collective cost to banks under investigation, including JPMorgan, could be as high 22 billion dollars in fines.

Som sägs i ovanstående citat så utreds också JP Morgan Chase för inblandning i Liborgate, räntemanipuleringshärvan för vilken Barclays Bank redan har tvingats betala skadestånd.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, AV, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Barclays Bank – ytterligare en kriminell bankKriminella banker – Anglo Irish Bank >>
Advertisements