Är religiösa lyckligare än andra?

Religiösa i länder där religionen är svag är inte lyckligare eller har bättre psykisk hälsa än andra människor i samma länder. Situationen är annorlunda i länder där religionen är stark. I alla fall enligt en undersökning som dejtingsajten E-darling har gjort. Hur vetenskaplig undersökningen är har jag ingen möjlighet att bedöma och jag begriper inte riktigt varför en dejtingsajt gör en sån undersökning. Förutom att de får en viss reklam genom den uppmärksamhet som undersökningen kan tänkas ge genom att de skickat ut pressmeddelanden till kreti och pleti. Men sannolikt är den vetenskapliga relevansen låg.

Undersökningen har gjort i 11 olika länder och skillnader i psykiskt välmående mellan religiösa människor och andra människor märks i länder som Turkiet, Polen och Ryssland men inte i länder som Sverige, Tyskland och Frankrike. I de tre förstnämnda länderna är religiösa människor lyckligare/mer psykiskt välmående än andra. Det finns alltså inte någon generell sanning om att religiösa människor alltid är lyckligare eller mer psykiskt välmående. Men i länder där religion spelar roll mår alltså religiösa människor bättre än icke-religiösa. Det kan tolkas som att religion är något positivt i dessa länder.

Resultaten skulle dock också kunna tolkas som att religion kan ge en känsla av psykiskt välmående även om man har det fattigt och jävligt. För det handlar om att det finns skillnader mellan religiösa människor och andra  i fattiga länder, men inte i rika, det finns skillnader mellan religiösa och andra människor i länder med stora klyftor, men inte i länder med mindre klyftor. Det kan alltså lika gärna var så att religionen funkar som ett opium för folket som att religionen ger lycka. Religionen kan göra att folk accepterar skit helt enkelt. Det känns ju inte speciellt positivt eller bra.

Den här typen av undersökningar har ofta dålig träffsäkerhet och resultatet beror ofta på hur man frågar och på vilket sätt. Att Costa Rica, Vietnam och Jamaica skulle vara lyckligare än Sverige är exempelvis rena dumheterna.

Läs också: Alla lyckoböckers moder, Lyckliga människor finns i jämlika nationer,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements