Koestler en del av det som gjorde mig till till den socialist jag är

I motsats till DN-skribenten Annika Ström Melin läste jag Arthur Koestler på 1970-talet. Det gjorde mig till den anti-auktoritära socialist jag är. Inte bara det förstås, utan också uppväxten i ett fattigt, men intellektuellt socialistiskt hem fullt av tolerans och förståelse för det avvikande, spelade också en viss roll liksom mycket annat. Det fanns brister i min uppväxt förstås, som i de flesta hem, i mitt hem var de kanske lite större än i många andra,men det hör inte till saken här och nu. Med en far som var engagerad i kommunistpartiet (inte så aktivt när jag var liten, det var han tidigare och senare) men som tyckte hjärtligt illa om öststaterna. Han hade ju sett dem på nära håll många gånger såsom varande sjöman. Han gillade Tet-offensiven i Vietnam år 1968, men gillade inte studenternas ockupation av kårhuset i Stockholm. Så mycket kommer jag ihåg.

Men i vilket fall som helst, för att återvända till Ström Melins artikel i DN, läste jag Arthur Koestlers böcker redan på 1970-talet och det tillsammans med mycket annat gjorde att när jag så småningom engagerade mig i vänstern så gjorde jag i den antiauktoritära delen av vänstern, inom den antistalinistiska delen av vänstern, den del av vänstern som smugglade tryckutrustning och pengar till fackföreningen Solidaritet i Polen, den delen av vänstern som greps, arresterade, torterades och mördades av den förtryckande mördarregimen. Den delen av vänstern som utsattes för natt klockan 12 på dagen. I Sverige heter representanten för den vänstern Socialistiska Partiet.

Annika Ström Melin ser i dagens Europa en vurm för de ideologier som var starka i 1930-talets Europa. Fascismen och stalinismen. Hon rekommenderar därför läsning av Arthur Koestler. Jag ser bara en vurm för fascism. Den socialism som idag får ett ökat stöd på vissa håll (Syriza i Grekland, Enhedslisten i Danmark, Bloco i Portugal osv) har däremot inget gemensamt med stalinismen. Annika Ström Melin vet inte vad hon pratar om. Så läs gärna Arthur Koestler, men skit i den okunniga Annika Ström Melin liksom andra skribenter på samma tidning som är lika okunniga om vänstern i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Koestler en del av det som gjorde mig till till den socialist jag är”

  1. ”Annika Ström Melin vet inte vad hon pratar om. Så läs gärna Arthur Koestler, men skit i den okunniga Annika Ström Melin”Så härligt att du direkt bekräftar hennes uttalande i texten: ”Att bli en del av gemenskapen i ett ideologiskt slutet idésystem, där ”drivhusatmosfären” leder till en känsla av överlägsenhet gentemot omvärlden, kan vara förrädiskt frestande.” 

  2. Jag begriper ärligt sagt inte vad du menar. Har du verkligen läst mitt inlägg i sin helhet. Jag har ju ingenting gemensamt med de kommunister som Koestler kritiserar utan min åsiktsriktning hörde ju till dem som satt i fängelserna tillsammans med Koestler. Jag misstänker att du inte heller läst Koestler med tank på din konstiga kommentar.

Kommentarer inaktiverade.