Underligheterna i Assangeaffären

Del 11 av 20 i serien Assangeaffären 2

Precis som Ecuadors utrikesminister tycker jag att Julian Assange lika gärna kan höras i London istället för att utvisas till Sverige. Det kan göras, man drar bara tillbaka arresteringsordern och sen är det lagligen fritt fram. Invändningen från den svenska åklagarmyndigheten är bara byråkratiskt trams. Om så hade gjorts hade det hela varit utagerat för länge sen. Julian Assange hade varit åtalad eller så hade det inte blivit nåt åtal. Om han hade åtalats  hade utvisningen från Storbritannien varit en formsak. Om det blivit åtal och rättegång hade han sannolikt frikänts, men eventuellt blivit dömd.  I vilket fal som helst hade affären varit utagerad för länge sen. Istället har den varit full av märkligheter.

Först anmälde inte kvinnorna. De anmälde först efter att ha blivit uppmanade till att göra det. Av en polis. Assange anhölls. Anhållan hävdesAssange hördes av polisen. Det tog dock onödigt lång tid innan han hördes. Förundersökningen las snabbt ner. Efter politiskt rabalder återupptogs förundersökning om våldtäktsbrott. Assange hördes inte. Han lämande Sverige. Han begärdes häktad. Han ville bli förhörd. Han fängslades i London. Konstiga turer i vilket rättsfall som helst. I normalfallet hade en nedlagd förundersökning inte tagits upp igen på det sätt som gjordes i detta fall. Eller så hade han gripits i samband med första förhöret och slängts in i svenska häkte och behållits där tills en rättegång kunna genomföras eller tills förundersökningen blivit nedlagd. Så hade säkert blivit om han varit svart eller haft ett arabiskt namn. Hela fallet är märkligt. Många märkliga omständigheter och många konspirationsterorier.

Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster?
Assange, våldtäkter och Cablegate
Det handlar om grundläggande rättsäkerhet – Assange och våldtäkter
Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göra
En misskött våldtäktsutredning – Assangeaffären
Ingen kan veta om det var en sexfälla eller inte
Assangeaffären sätter en massa olika problem på agendan
Många märkligheter i Assangefallet
Assangefallet och svensk våldtäktslagstiftning
Fler underligheter i Assangeaffären – polis vän med målsägare

Det finns mycket konstigt med affären och utredningen mot Assange. Konstiga kopplingar, underliga vändningar, mycket prestige och konstigt agerande fån många inblandade. Inklusive Assange. Och är det så att underrättelse- och säkerhetstjänster är inblandade så lär vi förmodligen aldrig till fullo begripa vad som hänt och händer. Och det fortsätter.

Vilja förändra omvärlden utan att förstå
Osannolikt att Assange döms för sexbrott
Det finns problem med Sveriges rättsväsen – Göteborg 2001 och Assange
Assange spårar ur
USA skiter i Assange
Utvisningar till USA – Assange och Hemler
Assange och feminismen, Anonymous och feminismen
Assange och rättsäkerheten, våldtäktsmål och rättsväsendet

Men helt klart är att Julian Assange borde kunna höras av polis och åklagare som åker till London. Blir det sen åtal så kan han ju utvisas till Sverige för att kunna vara med på rättegången. Blir det inget åtal är han fri att göra vad han vill. Enkelt och simpelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Assange och rättsäkerheten, våldtäktsmål och rättsväsendetMedia sprider rykten om Assange >>
Advertisements

5 Replies to “Underligheterna i Assangeaffären”

 1. Håller med. Åklagarna, för att bara ta upp dem, verkar dels inte veta var gränserna för våldtäkt eller sexuellt antastande går enligt lagen, dels drivs de ganska uppenbart av personliga prestigekrav. Marianne Ny kan tydligen inte tänka sig att förhöra Assange ens via videolänk, han måste hämtas hit. Strunt.

  Normalt ska det ganska grova brott till för att ens överväga en utlämningsorder och det här fallet är tydligen det första där en svensk åklagare använder EAW i ett läge då det bara handlar om förhör, inte ännu om en fastlagd rättegång. Vilket ju får en att fundera, redan det.

  1. Du har ingen aning om Marianne Nys motiv eller hur åklagarna bedömer fallet. Lika lite som jag har et. DIn påståenden om Ny och åklagare i gemen är därmed totalt irreleventa och eventuellt helt fealktiga.

   1. Mina ord om ”åklagarna” gällde de som har varit aktuella i det här målet, inte åklagare i allmänhet, men jag medger att Nys agerande inte har imponerat. Och hon har haft alla möjligheter att förklara vad hon håller på med men sitter bara och propsar på att hon ska ha hit Assange – vad jag förstår *är* det verkligen första gången som en svensk åklagare använder europeisk arresteringsorder i ett läge där det i nutid endast handlar om förhör, inte något spikat åtal..

    EAW är ingen åtgärd som jurister gödslar med; när den har använts tidigare har det handlat om fall där någon redan suttit häktad eller i fängelse utomlands men lagförts för ett annat brott i klass med mord på svensk mark.

    Marianne Ny kommer naturligtvis aldrig att medge att hon kan drivas av prestigebehov eller något annat icke-juridiskt, men för mig och många andra verkar hon ungefär lika trovärdig och proffsig som Jean-Claude Juncker när han gång på gång säger att inget land någonsin kommer att lämna eurozonen.

Kommentarer inaktiverade.