Ingen ökning av homofoba och transfoba brott

Ökat antal anmälningar innebär inte ökat antal brott. Därför kan man inte utifrån att antalet anmälningar för homofoba brott ökat utläsa att den typen av brott ökat. Det har de sannolikt inte. De har bara blivit synligare.

Genom ökad frihet för HBTQ-personer så blir det okej att anmäla och fler kommer att göra det. När risken att mötas av en föraktfull omgivning och en föraktfull polis är mindre är det lättare att anmäla. När det inte är en skam att komma ut som homosexuell, transperson eller nåt annat så är det inte så svårt att anmäla längre. Då ökar antalet anmälningar. Omfattningen av brotten som har homofoba, transfoba och liknande motiv blir synligare och tydligare. Det är också vad Brå säger i den rapport som man publicerade nyligen.

Rubriksättarna i DN ljuger när de påstår att homofoba brott ökat i antal. I artikeln som de satt rubriker till påstås däremot inget sånt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Ingen ökning av homofoba och transfoba brott”

  1. Jag tror att det är helt sant som du skriver, acceptansen i samhället har verkligen ökat, och med den även öppenheten. Personligen så tycker jag att det är någonting väldigt bra och jag ser med stor spänning fram emot framtiden! 🙂 Det enda som oroar mig är väl att folk ska tro att alla HBTQ-personer är så extrema som de ibland tror… Tycker du att pridefestivalen är någonting bra? Jag gjorde en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-1986/tycker-du-att-pride-festivalen-ar-bra

Kommentarer inaktiverade.