Svenska fiskeföretag som köper båtar i andra länder

Del 18 av 19 i serien Svenskt pelagiskt fiske

Tidigare har jag skrivit om svenska fiskebåtar och svenska fiskeföretag som deltar i fisket utanför Västsaharas kust. Jag har också skrivit om utflaggningen av svenska fiskebåtar. Men svenska fiskare internationaliserar på ytterligare ett sätt. Genom att köpa fiskebåtar i andra länder och genom att starta fiskeföretag i andra länder.

Det senare har bland annat familjen Bryngeld (eventuellt ihop med andra) från Fiskebäck gjort, man har startat ett fiskeriföretag i Finland:

Bakom Kotka Fiskeri AB står familjen Bryngeld. Som också kommer från Fiskebäck om mer kända som ägarfamiljen bakom GG 505 Polar som jag nyligen såg i Göteborgs hamn. Polar ska enligt uppgift vara till salu. Samma år som Danö såldes till Finland köpte familjen Bryngeld, en annan båt från Kotka Rederi AB. Denna båt heter idag GG 50 Runafjord och är hemmahörande i Fiskebäck.

Liksom familjen Ryberg på Rörö:

2010 köpte Anders Ryberg och Björn Ryberg dock GG 912 Sunnanö från Göteborg och bytte namn och nummer på henne till GG 144 Themis (VIII). Denna båt har man sen sålt till sitt eget bolag, Themis Fiskeri A/S  på Thyborön i Danmark. Båten har nummer S 244, vilket innebär att den formellt är hemmahörande i Skagen. S 144 Themis heter den båten idag alltså.

Men flitigast på området har familjen Johansson från Rörö varit. Man har köpte upp en lång rad fiskebåtar i Danmark. Först köpte man E 109 Erikke Vad och E 595 Simone Christina. Dessa köptes år 2010. Köpen verkar till stor del ha handlat om att skaffa sig fiskekvoter i Danmark. Bägge båtarna har man sålt igen. Erikke Vad heter idag FIN 1122 T Laguna och ägs av Troolari Olympos OY i Nystad. Det finska företaget ägs av familjen Lindroth. Simone Christina sålde man till Gifico ApS som ägs av familjen Claesson från Fiskebäck.

Astrid

Astrid

Gifico ApS äger också S 202 Nimber och familjen Claesson äger dessutom flera fiskebåtar i Sverige via sitt företag Fiskeri AB Ginneton där den viktigaste är GG 203 Ginneton. De andra är GG 210 Vera C och GG 352 Veronica. Simone Christina har man dock skrotat på Fornæs ApS i Grenå. En stor skrotningsfirma för fiskebåtar. Försäljningen av de två danska trålarna är uppenbarligen inte i linje med vad familjen Johansson uppgav när man köpte dem:

Astrid Fiske AB oplyser til Fiskerforum.dk, at ”Erikke Vad” fortsat skal sejles med en dansk besætning, hvorimod ”Simone Christina” vil få tilknyttet svenske fiskere.

Visserligen verkar det som om man använde dem i tobisfisket under år 2010, men inte mycket mer. Istället har Astrid Fiske köpt några andra danska fiskebåtar. Den första man köpte var HM 220 Susan Vendelbo. Idag heter den L 24 Susan Vendelbo och är ägd av Nordic Pelagic A/S (nederländaren Tamme Bolt, som är verksam i Danmark).  Familjen Johansson bolagiserar också och har låtit alla sina större svenska båtar som tidigare var partrederier övergå till det nystartade bolaget Astrid Pelagic AB. Kanske är detta bara ett sätt att hantera den slutliga försäljningen av båtarna. Därefter köpte man L 525 Thingholt som verkar vara en aktiv fiskebåt.

I Danmark har man startat bolaget Astrid Fiskeri A/S genom att fusionera sin danska verksamhet med Iona E 187 A/S (Søren og Hans Espersen) och A/S Nana Maria (Villy Rossen). Rederiet disponerer idag, förutom ovan nämnda Thingholt, båten E 532 Rockall och har beställt en ny Astrid, S 264 Astrid. Den nya Astrid är på 2 400 ton. Som en följd av detta är de stora svenska båtarna, GG 64 Astrid MarieGG 764 Astrid och GG 77 Falken till salu. Jean Vad Christensen och Mogens Ørts Jensen är delägare i Astrid Fiskeri A/S. Genom investeringarna i Danmark har familjen Johansson därefter skapat ett fiskeföretag som är betydligt större än den nuvarande svenska verksamheten. Rockall har tidigare haft namnet Charisma och hört hemma i Lerwick på Shetland.

Johanssons är också intressenter i företaget Astrid Invest AB (inklusive dotterbolaget Astrid Fiskexport AB). I detta företag sitter två holländare i styrelsen, Jacobus Johan Coljee och Steven Nijkamp. Dessutom Werner Larsson som också bor i annat land. Företaget uppge sha Werner Larsson Fiskeeksport A/S i Skagen som moderbolag. I styrelsen för det danska företaget sitter samma holländare och Werner Larsson men ingen med efternamnet Johansson. Sannolikt är det holländska företaget BV Kennemervis Groep ägare till Werner Larsson Fiskeeksport A/S. Kennermervis Groep har mer än 500 anställda och sysslar med fiskhandel och livsmedelstillverkning. I ledningen för Kennemervis hittar vi J.J. Coljee och S. Nijkamp. Sannolikt har väl familjen Johansson intressen i det nederländska företaget.

På hemsidan anger Kennemervis att man tidigare ägde fiskebåtarna UM 205 Ijmuiden 205, KW 32 Geertruid Margreta och Combapata. De ska alla numera vara sålda. Gertrud Margreta heter SCH 333 Oceaan VII och ägs av W. van der Zwan & Zn. B.V. som också äger flera andra fiskebåtar. En av dessa, SC 303 Ariadne, är numera registrerad i Danmark och heter L 303 Ariadne och ägs av Nordic Pelagic A/S. Samma företag äger idag L 24 Susan Vendelbo som tidigare ägts av Astrid Fiskeri A/S, dvs familjen Johansson. En annan, SCH 6 Alida, har tidigare varit registrerad i Belize, vilket brukar innebära att den fiskat utanför Västsahara.

En tredje båt som W. van der Zwan & Zn. B.V. äger är SCH 302 Willem van der Zwan som efter en svår brand år 2007 inte såg så snygg ut. En fjärde båt  är Franziska som är registrerad i Peru och som fiskar utanför Mauretanien, Marocko och Västsahara eller i Stilla Havet. Det har Willem van der Zwan också gjort eller gör. De här nämnda nederländska eller tidigare nederländska fiskebåtarna är rejält mycket större än svenska fiskebåtar, Willem van der Zwan är på 9 494 ton att jämför med GG 764 Astrid på 705 ton. Franziska är på 7 513 ton, Ariadne på 2 180 ton, Alida på 3 274 ton och Oceaan VII är på 3 000 ton.

W.van der Zwan & Zn. B.V. ingår i Pelagic Freezer-Trawler Association tillsammans med tre nederländska företag med dotterbolag i Norge, Storbritannien, Frankrike, Litauen och Tyskland. Det litauiska bolaget UAB Atlantic High Sea Fishing Company är ett dotterbolag till nederländska Parlevliet & Van der Plas. Det tredje nederländska företaget är Cornelis Vrolijk B.V. som har systerbolaget Jaczon B.V. De har båda flera dotterbolag.

En annan familj som uppenbarligen har två båtar med samma namn idag är familjen Andersson med sitt Odeskär AB på Vrångö. Dels äger man GG 850 Odeskär hemmahörande på Vrångö, dels äger man AS 850 Odeskar i Grenå. Den senare verkar vara en uppköpt båt från Esbjerg som tidigare hette E 149 Nana Maria och ägdes av ett av de fiskeriföretag som fusionerade med Astrid Fiske A/S.

Familjen Bryngeld i Fiskebäck som äger det svenska fiskeribolaget Bryngeld Fiskeri AB (GG 505 Polaräger också finska Kotka Fiskeri AB (kanske tillsmmans med andra fiskebäcksfiskare) som förutom att vara uppköpare av svenska fiskebåtar också köpt och ägt andra båtar, exempelvis FIN 128 K Vederlax. På en av bilderna har den nummer CY 158 Castle Bay, hemmahörande i Skottland. Men det ser ut att vara samma båt som GG 158 Sunnanland som idag fiskar under svenska flagg i Västsahara och heter Miftah. Den har tidigare hetat Heritage vilket också en båt med namnet Krossfjord idag gjort.

En båt med namnet Krossfjord fiskar också utanför Västsaharas kust idag, men det verkar inte handla om den stora båt, H 629 S Krossfjord, som ägs av familjen Hamre , men däremot sannolikt om den brittiska båt som har samma namn, BF 70 Krossfjord, som tidigare varit hemmahörande i Belize. Vem som ägde båten då är oklart. Det kan också ha handlat om nån annan båt med oklar härkomst som den tidigare Heritage. En annan FIN 128 K Vederlax som Kotka köpte från Norge där den hette Halsvik är idag GG 50 Runafjord.

Hos Kotka Fiskeri AB återfinns också den tidigare GG 206 Danö under namnet FIN 1125 T Windö och den tidigare GG 504 Roxen. Kanske även andra båtar.

Läs mer i ämnet på min fiskeriblogg Njord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Utflaggning av den svenska fiskeflottanIndividuella kvoter ger större och färre fiskeriföretag >>
Advertisements