Uppstyckning och privatisering har gett dyrare kollektivtrafik

På tio år har priserna i kollektivtrafiken ökat med 43 % enligt SR. Under samma tid har samtidigt fått se en allt sämre punktlighet, främst beroende på minskat antal personal, uppstyckning av verksamheter genom privatisering, oklara ansvarsförhållanden, bristande ansvarstagande och bristande underhåll. Istället har vi sett våra pengar försvinna till riskkapitalbolag i skatteparadis och statliga järnvägsbolag i andra länder. För det är dessa två typer av företag som dominerar kollektivtrafiken i dagens Sverige. Privatisering, marknadsstyrning och uppstyckning är i stor utsträckning det som orsakat ökade priser som jag ser det. Sambandet är uppenbart.

Läs:
Järnvägsprofitörerna
Försenade tåg och järnvägsprofitörer
Banprofitörerna
Trafikprofitörerna – persontrafiken
Trafikprofitörerna – godstrafiken
Järnvägsprofitörerna – bussbolagen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements