Bedrägeri på icke-fungerande bostadsmarknad

Den borgerliga regeringen tog bort det subventionerade byggandet av hyreslägenheter. Det har lett till att det bara byggs bostadsrätter och villor. Genom att bygga saker där den blivande bostadsinnehavare betalar byggbolaget för hela kostnaden så fort man flyttar in innebär att det är lönsammare för byggbolag och fastighetsbolag. Till köp av bostäder kan man dessutom få förmånliga lån och alltså kan man säga att bostadsrätter och villor subventioneras.

Att det inte byggs hyresrätter innebär att det byggs alldeles för lite. För fattiga kan inte köpa villor eller bostadsrätter då de inte kan få lån. Efterfrågan på bostadsrätter och villor är därmed inte så stor att hela bostadsbehovet kan täckas genom att bygga sånt. Hyresrätter behövs. Det behövs såväl små lägenheter som stora lägenheter. Men det byggs inte hyresrätter, främst på grund av politisk beslut om borttagna subventioner för byggande av hyresrätter. Den borgerliga politiken på bostadsområdet har alltså lett till en allt större bostadsbrist.

Konsekvenserna av detta är flera. Bostadslösheten är enorm. Unga kan få bo kvar hos föräldrarna till uppemot 30-års åldern, folk bor på kontor och i gamla fabriker. Trångboddheten ökar med sociala problem och bristande studieresultat som följd. Det är svårt att studera på högskolor och universitet om man inte får bostad på den tänkta studieorten och det är svårt att flytta till orter där det finns jobb. Företag får då inte tag på arbetskraft och ekonomin stagnerar.

I spåren av bostadsbristen frodas också oseriösa hyresvärdar som låter lägenheter förfalla. Så kallade slumvärdar. De får ändå uthyrt. Även om det inte reparerats på 10 år, även om det finns vägglöss i lägenheten och även om det finns mögel på väggarna i våtutrymmen.

Bedragare frodas. De  lurar unga människor att betala förskottshyra eller övertag och sen får de ändå ingen lägenhet eller nåt lägenhetskontrakt. Bostadsmarknaden blir på detta sätt ett område där kriminella kan tjäna relativt enkla pengar. Såväl kriminella i vanlig bemärkelse som kriminella hyresvärdar.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Daniel .

    Nja, inte togs väl bidraget bort av borgarna? Sossarna hade ju redan från början sagt att investeringsstödet skulle vara tidsbegränsat (till 2006), med en eventuell förlängning till 2008.
    Jag tycker grundproblemet är att folk ska ha så förbannat bra betalt att gå som snickare, elektriker, rörläggare osv. Det är bl.a. detta som driver upp priserna. Samtidigt använder ju byggbolag polacker, letter och annat östfolk som jobbar för svältlöner samtidigt som mellanhanden roffar åt sig den stora delen av kakan.
    Systemet är sjukt…

    • Jo subventionerat byggande av hyresfastigheter togs bort av den borgerliga regeringen. När Odell var bostadsminister. Jag vet inte vad du pratar om för bidrag, men det har inget med subventionerat byggande att göra.