Tågstopp på grund av dåligt underhåll?

Ett omfattande tågstopp i Skåne drabbade igår tusentals människor och fortsätter drabba folk idag. Orsaken var en nedriven kontaktledning mellan Höör och Hässleholm, närmare bestämt i Örtofta.

Att kontaktledningar rivs ner beror i allmänhet på dåligt underhåll, antingen av kontaktledningen i sig eller av lokens strömavtagare. Dåligt underhåll beror i allmänhet på kortsiktiga vinstintressen och oklara ansvarsförhållanden. Kortsiktiga vinstintressen och oklara ansvarsförhållanden på järnvägsområdet är ett resultat av uppstyckning, vinst- och marknadsstyrning samt privatisering. Ett resultat av borgerliga experiment med vår kollektivtrafik. Ett följd av borgerligt sabotage av vår kollektivtrafik kan man säga.

Fast denna gång hävdar Trafikverket att felet berodde på en fågel. Om en fågel kan orsaka att en kontaktledning ramlar ner så måste det likförbannat vara dåligt underhåll. Det är ju faktiskt inte rimligt att en kontaktledning rasar ner på grund av att en fågel sätter sig på ett olämpligt sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements