Vaccin mot malaria?

Genombrott för malariavaccin utropar DN i en rubrik. Men det är knappast något större gneombrott. Det som hänt är att man har upptäckt att de som utvecklat immunitet mot malaria också utvecklat antikroppar mot proteinet PfEMP1. Nu ska man utifrån proteinet se om det kanske fungerar den andra vägen också. Om man utvecklar antikroppar mot proteinet blir man då också immun mot malaria? Ungefär så i alla fall. Det behöver naturligtvis inte lals finnas nåt sånt samband, men det är ju förstås värt att pröva.

Malaria dödar varje år 800 000 dödsfall. En annan sjukdom som vi har ett bra vaccin mot dödar idag mellan 100 000 och 200 000 människor per år. År 2000 dog över 700 000 i denna sjukdom. Det handlar om mässling. Precis som malaria är den inte lika farlig för välnärda västerlänningar som för fattiga och halvssvältande människor i fattiga länder. Men vaccinet är huvudorsaken till den kraftiga nedgången i antalet dödsfall i mässlingen. Mend et är en farlig sjukdom även för oss i västerlandet. Därför är det helt obegripligt att det finns människor som inte tillåter att deras barn vaccineras mot mässling.

Hiv/Aids dödar betydligt fler än någon av ovan nämnda sjukdomar, cirka 2 miljoner människor om året. Huvudsakligen i Afrika, precis som fallet också är med mässling och malaria.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements