Polisen tycker allt gick bra i Stockholm på lördagen

Polisen i Stockholm menar att deras agerande innebar att alla planerade aktiviteter i Stockholm på lördagen kunde genomföras.

– Målsättningen, att alla tillståndsgivna evenemang skulle kunna genomföras, är uppfylld och jag tycker att vi klarat av vårt uppdrag på ett bra sätt, säger kommenderingschef, Erik Widstrand. Vi har löst vårt uppdrag.

Inställningen från polisen är något underlig. Det är inte positivt eller bra att fascister och rasister får genomföra aktiviteter. De är inte demokratiska, har inte demokratiska syften och hotar rent generellt invandrare, HBT-personer och många andra. Som organisationer borde inte odemokratiska rasistiska och fascistiska rörelser skyddas av samhället.

På förmiddagen arbetade poliskommenderingen med att identifiera samlingsplatser och personer som skulle kunna tänkas störa arrangemangen under eftermiddagen. Den här typen av kontroller tar ofta form av trakasserier mot invandrare och muslimer och mot folk som ser ut som fördomen om vänsteraktivister menar att de ska se ut, dvs folk i svarta kläder och/eller dreads. I Aspudden kontrollerades ett antal personer varav 3 greps för förberedelse till grov misshandel. I Björns trädgård kontrollerades ett 50-tal varav 2 greps och 4 omhändertogs för utlänningskontroll. Med så omfattande kontroller som det ofta handlar om så hittar man naturligtvis alltid några fula fiskar eller annat som kan vara något som polisen måste ta itu med.

Prideparaden startade planenligt vid 13.00-tiden.Samtidigt började ett antal motdemonstranter mot den planerade fascistdemonstrationen på Norra Bantorget att samlas där.

Strax efter starten av EDL:s demonstration vid 14.00-tiden kastades ett antal knallskott, rökgranater utlöstes och försök gjordes att komma igenom polisens avspärrningar. Detta enligt polisen. Mycket tyder på att inget sådant försök egentligen gjordes utan att det hela handlade om provokationer mot polisen. Naturligtvis är sådant helt idiotiskt. Det nedvärderar och förstör motdemonstrationer när sådant förekommer. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp. Polisen ansåg i  det oroliga läget som uppstod inte längre att motdemonstrationen utgjorde en allmän sammankomst med lagligt skydd utan att det handlade om brottsliga handlingar som genomfördes av flera personer. Enligt polisen deltog ett hundratal personer i de olika våldsamma upploppen i området kring Norra bantorget. En del antifascister menar att det inte handlade om nåt upplopp överhuvudtaget. Fascisternas demonstration var helt avslutad vid 16.45-tiden och kunde genomföras utan angrepp.

Efter händelserna vid Norra Bantorget greps 11 personer för bl a våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman m m. Fler anmälningar kan komma att upprättas efter sammanställning av dokumentation. S.k. slangladdningar och diverse pyroteknik har tagits i beslag.  En polisman fick uppsöka sjukhus för kontroll efter att ett knallskott detonerat i närheten av ansiktet. Personen hade vad jag vet inga skador. Minst tre demonstranter fick uppsöka sjukhus efter olika skador orsakade av polisen eller polishundar.

Inga oroligheter eller ordningsstörningar förekom under Prideparaden som var en glad och rolig tillställning. De sista i paraden ankom till slutmålet Tantolunden strax efter kl 17.00.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements