Stora svenska jordbruk – Övedskloster

Del 7 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

Övedskloster i Sjöbo kommun är ett av relativt få svenska gods som fortfarande är fideikommiss. En medeltida kvarleva till ägandeform där fidekommissarien förvaltar godset för familjen. Fidekommissarien är bara en person och det hela innebär att endast äldste sonen i en familj kan vara förvaltare, i praktiken ägare av gården.

Fideikommissarie är Hans W Ramel. Hans W Ramel är därmed också en av de största mottagarna av gårdsstöd från EU men familjen hävdar att godset skulle gå med vinst även utan stödet:

– Jag tycker att vi har ett gyllene tillfälle att avveckla stöden. Alla har sagt att om det bara finns en marknad som har råd att betala för jordbruksprodukter ska vi inte ha några stöd. Det har vi nu, säger Otto Ramel som äger Övedskloster i Skåne.

Med en betydande spannmålsodling och en omsättning på 23 miljoner kronor får Övedskloster 3,5 miljoner kronor i gårdsstöd. Enligt Otto Ramel skulle hans gods gå med vinst även om dagens höga spannmålspriser sjönk till 1:50 kronor per kilo, mot dagens 2 kronor.

Verksamheten på gården leds alltså än så länge av Otto Ramel, fara till Hans W Ramel. Familjen Ramel har innehaft Övedskloster sen 1753. Att det inte är han som är fideikommissarie beror på att familjen vill bevara den gamla feodala kvarlevan lite längre.

I jordbruket odlas spannmål, raps, sockerbetor samt gräsvall. Tillsammans med träda och betesmark tar växtodlingen 1 573 ha i anspråk. Övedskloster har dessutom 1 635 ha med skog. Utöver ett har man också turistverksamhet med visning av trädgården och uthyrning av rum. Totalt omfattar godset cirka 3 600 ha mark. På den finns bland annat sällsynta vita dovhjortar. Dessutom bedrivs uppfödning av Alpackor.

Hans W Ramels farbror Peder Ramel är VD för telefonbolaget Tre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – TrolleholmStora svenska jordbruk – Råbelöf >>
Advertisements

One Reply to “Stora svenska jordbruk – Övedskloster”

Kommentarer inaktiverade.