Liv på den röda planeten?

MarsDet finns det nog inte, men det är i alla fall vad den senaste marssonden Curiosity ska leta efter på Mars. Inte bara liv, utan kanske mer efter tecken på liv. Om liv funnits nån gång:

The Mars science rover Curiosity landed on the Martian surface shortly after 10:30 p.m. Pacific time on Sunday (1:30 a.m. EDT Monday/0530 GMT) to begin a two-year mission seeking evidence the Red Planet once hosted ingredients for life, NASA said.

[…]

The $2.5 billion Curiosity project, formally called the Mars Science Laboratory, is NASA’s first astrobiology mission since the 1970s-era Viking probes.

The landing marks a major victory and milestone for a U.S. space agency beleaguered by budget cuts and the recent loss of its 30-year-old space shuttle program.

”It’s an enormous step forward in planetary exploration. Nobody has ever done anything like this,” said John Holdren, the top science advisor to President Barack Obama, who was visiting JPL for the event. ”It was an incredible performance.”

Numera skickar rymdmyndigheter på jordklotet ut obemannade farkoster till olika planeter och i rymden med ojämna mellanrum. Jag minns när man skickade bemannade farkoster till månen regelbundet. Snart kommer man väl inte att kunna skicka ut människor i rymden överhuvudtaget vad jag förstår. Brist på farkoster. På nåt sätt känns det som om utvecklingen på detta område backat. Kanske är det inte så, men upplevelsen är definitivt sådan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Liv på den röda planeten?”

  1. Nog har det minskat kraftigt efter att USA la ner rymdskyttelprogrammet, men ryssarna skickar fortfarande upp folk till ISS. Kina och indien har ju sina rymdprogram också, men frågan är om de mest är till för dem själva eller om de delar med sig och hjälper den internationella rymdforskningen så som ryssar o jänkare gjort?

    1. Så är det förstås. Kina och Indien håller jag med om än så länge. Men kanske Kina gör saker som vi andra kan få användning av. Det sker ju på andra områden (grön energi exempelvis)

Kommentarer inaktiverade.