Brittisk bank fifflar och hjälper Iran

Del 7 av 7 i serien Brottsliga och fifflande banker

Det finns uppenbarligen olika anledningar till att banker begår kriminella eller oansvariga handlingar. Oftast handlar det om att de vill berika sig själva, sina medarbetare, sina aktieägare eller sina direktörer när bankanställda och banker begår handlingar som får kritik och ibland leder till åtal. Men det kan också handla om pengatvätt åt gangsters. För brittiska Standard Chartered Bank har det handlat om att tjäna pengar på att ta hand om affärer för Iran. Affärer som inte är tillåtna enligt US-amerikansk lag:

New York’s top banking regulator threatened to strip U.K. bank Standard Chartered PLC of its license to do business in the state, alleging that a unit illegally handled at least $250 billion in transactions with Iranian entities.

From 2001 to 2010, the unit ”operated as a rogue institution,” earning hundreds of millions of dollars in fees by moving money through its New York branch for Iranian financial institutions under U.S. sanctions, the New York State Department of Financial Services alleged in an order that it released Monday.

I tio års tid ska banken enligt US-amerikanska myndigheter ha hjälpt Iran, Sudan, Libyen och andra länder som USA har sanktioner mot med penningtransaktioner och på så sätt möjliggjort för dessa länder att få tillgång till inkomster för sin export och för att importera varor. Banken riskerar förlora sitt tillstånd för att bedriva verksamhet i USA och New York. Något som fått kursen på bankens aktier att rasa.

Standard Chartered Bank är en av de fem största bankerna i Storbritannien och har setts som landets mest stabila bank. banken drogs inte in i finanskraschen 2008 och har inte tidigare varit inblandad i någon skandal. Ekonomin i banken tycks vara god och kanske kan de förbjudna affärerna vara en förklaring. På den marknaden kan ju banken kanske ha varit helt ensam. Något som brukar borga för (garantera) goda inkomster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Insiderfiffel i stor japansk bank – Nomura
Advertisements