Breivik borde gripits tidigare – norsk polis skötte inte sitt jobb

Anders Behring Breivik kunde ha stoppats och gripits tidigare än vad som skedde om den norska polisen skött sitt jobb. Så kan man läsa den rapport som idag presenterades av den norska 22-julikommissionen om vad som gick snett före, under och efter terrorattackerna i Norge i fjol:

En snabbare polisinsats hade varit möjlig på Utöya och massmördaren Anders Behring Breivik kunde ha gripits tidigare, fastslår kommissionen.

Vidare anser kommissionen att angreppet mot regeringsbyggnaden i Oslo kunde ha förhindrats om säkerhetsåtgärder, som redan beslutats, hade verkställts.

Med en bättre arbetsmetodik hade den norska säkerhetspolisen PST kunnat spåra Breivik före den 22 juli. Men det går ändå inte att dra slutsatsen att PST kunde eller borde ha avvärjt attacken, skriver kommissionen.

Polisens misslyckande innebar alltså att terrordådet kunde genomföras och att alldeles för många dödades. Polisen borde ha kunnat ingripa snabbare på Utøya och hade eventuellt kunnat stoppa alltihop om de skött sitt jobb.

När myndigheterna inte fungerade som de skulle innebar det att frivilliga stod för mycket av det som polisen borde ha skött. Tack var frivilliga kunde polisen till slut ingripa och tack vare frivilliga räddades livet på många ungdomar.

Förutom felaktiga ingripanden så var det framförallt inom kommunikation och information som polisen brast. Information delades inte och spreds inte. Något som underlättade för Breivik att ta sig från Oslo till Utøya och som innebar att fler ungdomar dödades än vad som annars skulle ha blivit fallet. Huvuddelen av kritiken rikar sig mot polisen ledning och informationssystem. Framförallt kritiseras Oslopolisen medan den lokala polisen som först kom till Utøya inte får kritik i samma utsträckning.

I motsats till polisen anser kommissionen att sjukvården skötte sig bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Peter_075

    Tycker Leif GW är lite på hal is. Svensk antiterrorist styrka skulle inte sjabblat bort så mycket tid  vid stranden. De tyckte det var för farligt att åka över på ett ställe och åkte till ett nytt. Svensk polis hade lagt 2 man som prickskytt och observatör för att skydda sina kollegor i båten på väg till ön. Jag menar man skjuter inte mot polisen om man redan är under beskjutning av prickskyttar.

    • Vad är dina källor till dessa påståenden? Har du bättre kunskap om den svenska polisen än Leif GW Persson? Skulle inte tro det.

  • Pingback: Norsk polischef avgår | Svensson()