Har Sverige en korkad försvarsminister?

Man undrar ju onekligen när försvarsministern och moderaten Karin Enström vägrar kalla Saudiarabien för en diktatur. Om inte Saudiarabien är en diktatur så finns det väl knappast någon diktatur på hela jordklotet.

Eller menar försvarsministern att länder där man bara får välja inom partiet , bland partimedlemmar och av partiet godkända kandidater är diktaturer medan länder där man inte får välja alls och kungen bestämmer allt inte är diktaturer. Det verkar mer än lovligt korkat faktiskt.

I mina ögon är bägge typerna av länder diktaturer.  Men inte i försvarsministerns ögon. Faktiskt lite hårresande, men kanske också symptomatiskt för aktiva moderaters begränsade allmänbildning. De tror ju att moderaterna var för alla bra reformer som genomförts i Sverige från 1900 kallt fram till 1980 ungefär, efter det har antalet bra reformer varit få och då har moderaterna varit med på många reformer, dåliga sådana.

Intressant?
Bloggat: Annarkia1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Försvarsministern ångrar sig efter kritiken. Men varför sa hon som hon gjorde från början. Totalpuckat ärligt sagt.

Advertisements
 • Pingback: Karin Enström gör mig mörkrädd. | Annarkia()

 • JohannesJ

  Jag tror inte att det är en slump att Lööf och nu försvarsministern gör såna här uttalanden. Dels är det ju dålig business att tala klarspråk om våra handelspartners, dels tror jag att det är lite Timbroballong över det hela. Man släpper uttalanden och kollar reaktionerna samtidigt som man steg för steg trubbar av debatten och gör befolkningen redo för en ny ordning… Det är ju bara att sparka ministern om uttalandet väcker för mycket ont blod.

 • Frosty

  Saudi är inte Vitryssland !
  Det gäller att välja sina ord – tänk på vapenexporten !

 • Det är inte så enkelt att bara säga att Saudiarabien är en diktatur. Det är svårt att placera in Saudi i våra traditionella mallar. Det är ett klansamhälle och alla tillhör en klan och varje provins har ett råd som får lägga förslag och som fungerar som en sorts remissinstanser.
  Så det finns en viss folklig representation. Men sen är det ju också så att alla är släkt med alla.
  Som avslutning vill jag framhålla att jag avskyr allt Saudiarabien står för, men rätt ska vara rätt. Det är inte alltid våra mallar går att applicera på andra kulturer.

  • Ärligt sagt! Saudiarabien är den mest typiska diktaturen som finns på jordklotet. Demokrati är liksom demokrati oavsett vilken gammal skitkultur som finns i ett land. Viss konkurrens finns från Brunei och Burma samt Dubai, Sharjah, Abu Dhabi, Ras-al-Khaimah och några liknande stater till på den arabiska halvön. Vi kan till listan diktaturer sedan lägga till Marocko, Syrien, Vitryssland, Kuba, Vietnam, Kina, Nordkorea och ett antal afrikanska länder. Med undantag av Marocko av en liten annan typ än Saudi-Arabien. Tveksamma men formella demokratier är de flesta forna Sovjetstaterna, Colombia, Thailand, Zimbabwe, och en hel del andra afrikanska stater.

 • Pingback: Borgerlig regering festar bort skattepengar - som Grekland fast i mindre skala | Svensson()

 • Pingback: Saudiarabien är definitivt ett ovanligt ruttet äpple, men annars är demokratifrågan lite mer komplicerad… « PEPPRAT RÖDGRÖNT()